8 arsye pse njerëzit bëhen sipërmarrës

Megjithëse njerëzit mund të kenë motivime të ndryshme personale dhe profesionale për të hyrë në sipërmarrje, ka disa arsye të zakonshme  se pse njerëzit zgjedhin sipërmarrjen, të cilat përfshijnë :

  1. Kreativiteti i tyre nuk i përshtatet mjedisit të korporatës

Ndoshta një nga arsyet më të mëdha që njerëzit bëhen të vetëpunësuar është sepse e kanë të vështirë dhe sinqerisht të pazakontë të përshtaten me formën e korporatës, të punojnë për dikë tjetër ose në orarin e dikujt tjetër. Si një njeri me ide të shkëlqyera, mund të jetë sfiduese të bindësh të tjerët të investojnë në planet tuaja ose të shohin vlerën e qëllimeve tuaja të karrierës.

Kjo është shpesh një arsye e madhe pse njerëzit bëhen sipërmarrës, duke marrë një ide të mrekullueshme dhe të gjithë kreativitetin e tyre dhe duke e vënë atë drejt bizneseve të tyre. Si një sipërmarrës, ju mund ta martoni krijimtarinë tuaj me mundësinë, duke ushqyer një ide të madhe biznesi me pasion dhe vendosmëri për ta bërë atë realitet.

2.Ata duan një mënyrë jetese që nuk është 9 me 5

Një përfitim tjetër i sipërmarrjes është se ju jeni shefi i vetes suaj dhe mund të vendosni vetë orarin tuaj të punës. Ditët kur futeshit në orën 9 të mëngjesit dhe mbylleshin në orën 5 pasdite, çdo ditë kanë mbaruar. Si një sipërmarrës, ju duhet të pranoni orët e çuditshme të punës dhe t’i raportoni vetëm vetes. Kjo do të thotë që ju mund ta gjeni veten duke punuar 10 orë në ditë një javë dhe gjashtë orë ditë në një tjetër, me lirinë për të bërë punën tuaj sipas nevojës.

Ju gjithashtu mund të vendosni orarin tuaj të punës për të plotësuar orët

tuaja më të mira të punës, të tilla si fillimi vonë në mbrëmje, nëse mendoni se mendoni më mirë gjatë natës. Ose mund të vendosni të filloni herët dhe të punoni në mëngjes.

3.Ata janë të apasionuar pas mësimit

Sipërmarrja është ndoshta një ndeshje e shkëlqyeshme për ju nëse doni të zbuloni informacione të reja ose të studioni mbi risitë më të fundit. Sipërmarrësit e suksesshëm janë shpesh “nxënës” të përsosur, duke hulumtuar tendencat më të mëdha në fushën e tyre dhe duke qëndruar në krye të ideve të shkëlqyera që janë tashmë në treg.

 Kurioziteti është një aftësi thelbësore për një sipërmarrës, pasi mund të çojë në idenë ose inovacionin tjetër të shkëlqyer.

Sipërmarrësit shpesh tërhiqen të punojnë për veten e tyre, sepse ata janë kurioz për atë që është përtej punës së tyre nëntë deri në pesë. Ata dëshirojnë të sfidohen dhe gjithmonë të mësojnë, edhe kur arrijnë sukses në fushën e tyre. Nga leximi i librave të biznesit deri tek qëndrimi i përditësuar mbi risitë më të fundit, sipërmarrësit janë të etur për njohuri në mënyrë që të mund të lënë gjurmën e tyre në fushën e tyre.

4. Ata kanë ide jokonvencionale

Shumë sipërmarrës luftojnë me të menduarit si gjithë të tjerët. Në fakt, ata mund të ndihen paksa jonormalë ose të çuditshëm në qasjen e tyre ndaj botës. Kjo qasje jokonvencionale është një nga aftësitë kryesore për të zotëruar një sipërmarrës, pasi i lejon ata të mendojnë jashtë kutisë dhe të bëjnë gjërat ndryshe. Kjo mund të jetë aq e vogël sa mënyra se si ata i qasen marketingut të një produkti ose si drejtojnë llogaritë e tyre në mediat sociale. Ose mund të jetë aq i madh sa mënyra se si ndërtojnë komunitetin me bizneset e tjera ose si krijojnë vende pune për punonjësit në kompaninë e tyre.

Shumica e sipërmarrësve përqafojnë mënyrën jokonvencionale të të bërit të gjërave, që do të thotë se ata nuk po mendojnë si bizneset e tjera që tashmë operojnë në treg ose nuk po bien në të njëjtën mënyrë të vjetër të drejtimit të një biznesi. Ata mund të qëndrojnë jashtë në shoqëri ose të pengojnë trendin, por kjo është gjithashtu ajo që i bën ata sipërmarrës kaq të mëdhenj.

5.Ata duan të ndërmarrin veprime

Mendësia e sipërmarrjes është shpesh një përshtatje e mirë për ata që kanë vështirësi të kenë një punë me një shef që duhet t’i raportojnë ose të marrin leje për të ndërmarrë veprime. Si një sipërmarrës, i vetmi person që duhet të marrësh leje për të bërë diçka është vetvetja, gjë që ju lejon të krijoni mundësitë tuaja.

Shumë sipërmarrës lulëzojnë në një mjedis ku ata kanë lirinë të marrin vendimet e tyre dhe të gdhendin rrugën e tyre në jetë. Kjo mund të duket e rrezikshme, dhe është, por është gjithashtu një pjesë thelbësore e sipërmarrjes. Megjithëse do të përballeni me shumë sfida dhe do të përjetoni dështime, të qenit sipërmarrës ju lejon të krijoni gjurmët tuaja dhe të mësoni nga gabimet sipas kushteve tuaja.

6.Ata duan të ndryshojnë botën

Ndryshimi i botës mund të duket shumë i vështirë, por shumë sipërmarrës janë të motivuar nga dëshira për të bërë një ndryshim në komunitetin e tyre. Ata shpesh futen në sipërmarrje sepse vënë në pikëpyetje status quo-në dhe pyesin veten nëse mund të ketë një mënyrë më të mirë për t’i bërë gjërat. Ata gjithashtu mund të identifikojnë një boshllëk në shërbime, njohuri ose mbështetje në komunitetin e tyre dhe të vendosin ta trajtojnë atë me një ide të shkëlqyer biznesi ose një zgjidhje jokonvencionale.

Sipërmarrësit e dinë se bërja e një ndryshimi në botë nuk vjen nga thjesht duke bërë atë që pritet ose atë që të gjithë të tjerët po bëjnë. Në vend të kësaj, ajo vjen nga përqafimi i një sfide pas tjetrës dhe nga ideja për të bërë botën një vend më të mirë, edhe në mënyra të vogla.

7.Ata përqafojnë mundësinë

Si një sipërmarrës, ju jeni të mirë në zbulimin e mundësive dhe të vraponi drejt tyre me gjithë zemër. Megjithëse zakonisht ka rreziqe të përfshira në çdo mundësi, sipërmarrësit janë të gatshëm t’i marrin ato nëse mendojnë se do t’ia vlejë kohën e tyre dhe do të rrisin biznesin e tyre.

Mundësi të tilla si një kontakt i ri ose një klient i ri, ose qasja tek një furnizues ose shitës më i mirë, janë gjaku i një sipërmarrësi. Aty ku disa njerëz mund të ikin nga një mundësi nga frika, sipërmarrësit janë mjaft të motivuar për të ditur se kur është e drejtë të thuash po dhe të zhyten me kokë.

8.Ata Kërkojnë lirinë dhe kontrollin

Si një sipërmarrës, ju kërkoni lirinë për të qenë shefi i vetes tuaj, duke ushtruar gjithashtu kontroll të plotë mbi çdo aspekt të biznesit tuaj. Kjo preferencë është shpesh arsyeja pse punët konvencionale nuk janë të përshtatshme për sipërmarrësit, pasi ato nuk ofrojnë as dhe mund të mos ndihen si shumë sfidë.

Si çdo gjë në jetë, të qenit një sipërmarrës i suksesshëm kërkon një ekuilibër të shëndetshëm midis lirisë dhe kontrollit, veçanërisht kur biznesi rritet dhe puna bëhet më sfiduese. Sipërmarrësit shpesh duhet të peshojnë me përgjegjësinë e tyre lirinë dhe kontrollin e të qenit shefi i vetes.

Shkruar nga ownr Blog…

Çfarë është sipërmarrja?

Mësoni se çfarë është në të vërtetë sipërmarrja, llojet e ndryshme të sipërmarrjes dhe rolin që ajo luan në shoqërinë tonë.

Sipërmarrja i referohet konceptit të zhvillimit dhe menaxhimit të një sipërmarrje biznesi në mënyrë që të fitoni fitim duke marrë disa rreziqe në botën e korporatës. E thënë thjesht, sipërmarrja është gatishmëria për të filluar një biznes të ri. Sipërmarrja ka luajtur një rol jetësor në zhvillimin ekonomik të tregut global në zgjerim.

Një sipërmarrës është dikush që është i gatshëm të punojë për veten dhe për veten e tij. Ekzistojnë disa kuptime të ndryshme të termit sipërmarrje.

Aftësitë për të qenë sipërmarrës


Një sipërmarrës zakonisht shihet dhe perceptohet si një novator. Aftësitë e kërkuara për sipërmarrjen e suksesshme janë novacioni dhe aftësia për të qenë krijues për të gjeneruar ide të reja për një sipërmarrje biznesi. Një sipërmarrës duhet të ketë cilësinë e lidershipit dhe një ndjenjë të fortë të punës në grup të unifikuar për të përfituar maksimalisht.

Llojet e sipërmarrjes


Shumica e njerëzve mund të mendojnë se termi sipërmarrje ka një kuptim të vetëm. Sidoqoftë, siç u përmend më herët, termi është mjaft elastik dhe ka një gamë të gjerë kuptimesh të ndryshme. Dy llojet më të njohura të sipërmarrjes janë sipërmarrja e bizneseve të reja dhe sipërmarrja e bizneseve të vogla.

Fleksibiliteti


Avantazhi i kontrollit maksimal mbi punën që bëni shpesh mund t’ju ndihmojë të përfitoni maksimalisht. Të qenit figura autoritare në vendin tuaj të punës shpesh çon në shumë përfitime personale dhe profesionale. Fleksibiliteti është një nga përfitimet që njerëzit shpesh kërkojnë në karrierën e tyre profesionale dhe në sipërmarrje ky avantazh vjen lehtë.

Shumëllojshmëria


Një aspekt i shkëlqyer i sipërmarrjes është se të gjithë sipërmarrësit gëzojnë avantazhin e krijimit të ideve të ndryshme që mund të jenë gjithashtu unike në tregun global. Duke pasur një gamë të larmishme idesh për të zgjedhur, sipas vizionit tuaj sipërmarrës, ju mund të përfitoni maksimalisht nga idetë që ju vijnë.

Sipërmarrja si një mundësi karriere


Për çdo entuziast në botën e korporatave, fillimi i biznesit tuaj mund të jetë një ide e jashtëzakonshme. Të kesh kontroll mbi punën që bën është diçka që shumë njerëz e dëshirojnë në rrugët e tyre të karrierës. Prandaj, sipërmarrja është një mundësi e shkëlqyer e karrierës për ata që janë të gatshëm të bëjnë emrin e tyre në botën e korporatave.

Evolucioni/ Historia e Sipërmarrësve


Kërkimi për udhëheqje cilësore është një proces i vazhdueshëm që është në praktikë që nga shekujt e kaluar. Nevoja e një drejtuesi të mirë është një nga faktorët që çoi në evoluimin e sipërmarrjes. Përveç kësaj, ka disa faktorë të tjerë që çuan në fillimin dhe rritjen e rëndësisë së sipërmarrjes.

Tregtimi


Me përparimin në komunikimin midis vendeve dhe përmirësimin e transportit, filloi procesi i tregtimit. Kjo ishte kur njerëzit u bënë gjithnjë e më të pavarur, gjë që çoi në sukses në tregti. Besohet gjithashtu se tregtarët dhe tregtarët ishin sipërmarrësit e parë.

Ardhja e komuniteteve të qëndrueshme dhe specializimi
Kur gjithnjë e më shumë njerëz filluan të vendosen në komunitete të qëndrueshme dhe të jetojnë si grup, u vërejt një ndryshim drastik në stilin e tyre të jetesës.

Fakti që secili fis kishte një udhëheqës individual i specializuar në një detyrë nuk mund të anashkalohet. Çdo udhëheqës i specializuar në një detyrë të veçantë ndihmoi në përshpejtimin e inovacionit dhe zhvillimin e cilësisë së udhëheqjes tek individët. Cilësia e lidershipit është ajo që i bën sipërmarrësit kaq të suksesshëm në sipërmarrjen sot.

Formimi i tregjeve


Me rritjen e tregtisë dhe formimin dhe krijimin e tregjeve në të gjithë globin, nevoja për ide më të mira dhe cilësi udhëheqëse u bë gjithnjë e më e rëndësishme. Sipërmarrësit e hershëm (tregtarët dhe tregtarët) filluan të ndërmarrin gjithnjë e më shumë rreziqe në tregti për të fituar fitim.

Sidoqoftë, me rritjen e tregjeve dhe kërkesave të njerëzve, inovacioni dhe tregtia u konsideruan si një aspekt i rëndësishëm, dhe gjithnjë e më shumë njerëz filluan të ndërmarrin rreziqe duke u përfshirë. Kjo ishte kur sipërmarrësit e parë filluan të mendojnë jashtë kutisë për të përballuar konkurrencën në rritje dhe për të fituar më shumë fitime.

Nevoja për një rrugë të pavarur karriere


Me rritjen e popullsisë, lindi nevoja për zgjedhjen e një rruge karriere dhe marrjen e një pune për t’u vendosur mirë. Për shkak të mungesës së punëve të mira dhe rritjes së numrit të punëve të padenja gjithnjë e më shumë njerëz donin të zgjidhnin një rrugë karriere që ishte e pavarur.

Në kërkim për të pasur një punë të qëndrueshme dhe një karrierë, shumica e njerëzve filluan të ndërmarrin rreziqe maksimale duke filluar bizneset e tyre të vogla në mënyrë që të përfitojnë përfitimet maksimale.

Qëllimi/ Përdorimet e Sipërmarrjes


Zgjedhja e një rruge karriere në mënyrë që të fitoni fitime për një distancë të gjatë është arsyeja më e rëndësishme pse njerëzit zgjedhin sipërmarrjen. Ruajtja e një burimi të besueshëm të të ardhurave është mënyra më e mirë dhe më e rëndësishme për të krijuar një punë të qëndrueshme.

Duke e mbajtur këtë në mendje, të qenit shefi i vetes dhe të kesh gjërat nën kontrollin tënd janë ato që shumica e njerëzve dëshirojnë. Për të përmbushur këtë nevojë, sipërmarrësit fillojnë biznesin e tyre për të kontrolluar karrierën e tyre.

Disa përfitime


Shumica e njerëzve që punojnë në botën e korporatave nuk janë në gjendje të përmbushin dëshirat e tyre. Të kesh komandën dhe autoritetin mbi llojin e punës që dëshiron të bësh është një përfitim që shumica e sipërmarrësve e shijojnë në përvojën e tyre të sipërmarrjes së suksesshme.

Aspekti më i mirë i të qenit në tregun global si sipërmarrës është se ju do të korrni atë që mbillni. Kjo do të thotë që të gjithë sipërmarrësit do të jenë në gjendje të përfitojnë nga puna e tyre e palodhur.

Kontrolli dhe pavarësia


Qëllimi i vetëm i zgjedhjes së sipërmarrjes si një rrugë karriere është të kontrolloni kompaninë tuaj, të jeni një udhëheqës i pavarur i ekipit tuaj dhe të zgjidhni saktësisht atë që ndodh rreth vendit tuaj të punës. Sipërmarrja u siguron sipërmarrësve avantazhin e marrjes së vendimeve të duhura që do të përfitojnë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Kjo është një mundësi e shkëlqyer për të qenë të pavarur dhe për të formuar karrierën tuaj ashtu siç mund të preferojë çdo sipërmarrës.

Kërkesa për ide novatore


Me një teknologji të tillë të përparuar dhe kërkesat në rritje të tregut për ide më inovative në botën e korporatave, formuan shumë individë në sipërmarrës aspirantë.

Qëllimi i vetëm për të siguruar botën e korporatës me ide më inovative me shpresën për të fituar fitim çoi në rritjen e bizneseve të reja. Me njerëzit maksimalë të përfshirë në marrjen e një vendi të respektuar në botën e korporatave, sipërmarrësit u bënë gjithnjë e më krijues duke dalë me ide novatore për tregun.

Edhe pse shumica e sipërmarrësve kishin qëllimin kryesor për të përfituar veten dhe biznesin e tyre, megjithatë, ai bëri një ndikim të madh në zgjerimin e botës së korporatës.

Perspektiva Moderne e Sipërmarrjes


Së bashku me disa disiplina të tjera, studimi i sipërmarrjes po hap rrugën si një nën-disiplinë e rëndësishme në shumë universitete dhe kolegje. Kjo do të thotë që rinia moderne është shumë e interesuar të ndjekë sipërmarrjen si një rrugë karriere.

Për këtë arsye, janë futur disa kurse në lidhje me sipërmarrjen. Ashtu si çdo disiplinë tjetër e rëndësishme dhe popullore, sipërmarrja po rritet gjithashtu me shpejtësi. Sot, gjithnjë e më shumë njerëz janë në favor të pavarësisë në karrierën e tyre profesionale dhe për këtë arsye, ka më pak kritika për t’u përballur nga çdo sipërmarrës aspirues.

Mosha e mediave sociale


Të jetosh në epokën e mediave sociale sigurisht që ka disa avantazhe nëse keni zgjedhur sipërmarrjen si karrierën tuaj. Sipërmarrësit e ditëve të sotme kanë përfitimin e zgjerimit të bizneseve të tyre dhe arritjes së audiencës së synuar me ndihmën e mediave sociale.

Kjo përfundimisht jep mundësinë për çdo sipërmarrës që të hapë rrugën e tij në tregun global. Sipërmarrja në botën moderne është diçka që çdo individ i pavarur me cilësi udhëheqjeje do të zgjidhte.

Sipërmarrësi i ditëve moderne


Me ardhjen e epokës së mediave sociale dhe teknologjive të përparuara, sipërmarrja u bë më komplekse. Edhe pse ka disa ide dhe teknika që mund të përdoren gjatë ndërmarrjeve sipërmarrëse, kjo disi nuk e bën jetën e një sipërmarrësi të lehtë. Me teknika të shumta marketingu, arritja e audiencës së synuar u bë e lehtë.

Sidoqoftë, ajo gjithashtu rriti ngarkesën e punës së një sipërmarrësi. Me tregun e kërkuar, nevoja për ide novatore gjithashtu u rrit së bashku me dëshirën për të qenë unik në sipërmarrjen tuaj të biznesit. Prandaj, në sipërmarrje, përparësitë e shumta që mund të fitohen nga një sipërmarrës shoqërohen gjithashtu me disa disavantazhe.

Perspektiva e sipërmarrjes së ditëve moderne


Disa nga sipërmarrësit aspirues mund të kenë përparësinë të mbështeten nga familjet e tyre kur hedhin themelet për sipërmarrjen e tyre sipërmarrëse. Sidoqoftë, sot një sipërmarrës i pavarur vlerësohet shumë pasi sipërmarrësit konsiderohen si ndërmarrës të rrezikut të cilët janë të gatshëm të arrijnë lartësitë në botën e korporatës me punën e tyre të palodhur. Rreziku për të filluar gjithçka nga e para nuk është lloji i rrezikut që të gjithë kanë vullnetin dhe guximin për të marrë.

Sfidat / kritikat


Për shkak të besimit popullor, sipërmarrja konsiderohet të jetë një rrugëdalje e lehtë për njerëzit jo në favor të punës nën ose për dikë tjetër. Në disa mënyra, shumë aspekte të kësaj deklarate mund të jenë plotësisht të vërteta. Sidoqoftë, ashtu si çdo profesion tjetër, të qenit sipërmarrës dhe të zgjedhësh sipërmarrjen si karrierë mund të vijë me disa sfida. Ka kritika dhe sfida të shumta me të cilat çdo sipërmarrës mund të përballet gjatë gjithë karrierës së tij.

Ide monotone


Stresi për të dalë me një ide novatore që nuk është përdorur në treg më parë mbetet gjithmonë tek çdo sipërmarrës. Kur zgjidhni sipërmarrjen si një rrugë karriere, është e qartë se mënyra e vetme për të qëndruar në krye të botës së korporatës është të dalësh me ide krejt të reja. Kreativiteti është çelësi i suksesit në sipërmarrje.

Sidoqoftë, me një treg kaq të gjerë global, idetë e propozuara shpesh janë monotone, gjë që çon në telashe të mosmiratimit nga kritikët. Kjo është sfida më e zakonshme por vendimtare me të cilën përballet çdo sipërmarrës.

Disavantazhi i të qenit një biznes fillestar


Një nga disavantazhet më vendimtare dhe problematike është sfida e të qenit një biznes fillestar në treg. Kjo sfidë shpesh çon në telashet e punës me orë të vona gjatë fazës fillestare të biznesit tuaj.

Shpesh është një sfidë shumë e rëndësishme të jesh biznesi fillestar në botën e korporatave dhe më pas të hapësh rrugën drejt majës. Kur përballeni me konkurrencë dinamike dhe të gjerë, hapja e rrugës tuaj drejt majës mund të mos jetë një detyrë shumë e lehtë!

Përgjegjësitë kryesore


Një nga përfitimet e zgjedhjes së sipërmarrjes si karrierë është pavarësia që fitoni duke qenë sipërmarrës. Sidoqoftë, të qenit në krye të një ekipi të unifikuar dhe të kesh kontroll të plotë mbi vendimet që merr vjen me shumë përgjegjësi.

Kjo mund të jetë shumë sfiduese për biznesin tuaj. Të jesh përgjegjës do të thotë të jesh përgjegjës për gjithçka që mund të shkojë keq në biznes. Kjo mund të jetë shumë sfiduese për çdo sipërmarrës.

Rreziqet e suksesit ose dështimit


Ka disa rreziqe që mund të vijnë së bashku me sipërmarrjen. Siç u përmend më herët, një sipërmarrës është përgjegjës për disa gjëra. Rreziqet që lidhen me miratimin dhe zbatimin e ideve të reja dhe novatore ndonjëherë mund të rezultojnë në dështim.

Kush është Elon Musk

Elon Musk, (lindur më 28 qershor 1971, Pretoria, Afrika e Jugut), sipërmarrës amerikan i lindur në Afrikën e Jugut, i cili themeloi firmën e pagesave elektronike PayPal dhe krijoi SpaceX, krijues i automjeteve të lëshimit dhe anijeve kozmike.  Ai ishte gjithashtu një nga investitorët e parë të rëndësishëm në, si dhe shefi ekzekutiv i prodhuesit të makinave elektrike Tesla.

Elon Musk

I lindur:

28 qershor 1971 (mosha 50 vjeç) Pretoria Afrika e Jugut Themeluesi: SpaceX

Jeta e hershme

Musk lindi nga një baba i Afrikës së Jugut dhe një nënë kanadeze.  Ai shfaqi një talent të hershëm për kompjuterët dhe sipërmarrjen.  Në moshën 12 vjeç ai krijoi një lojë video dhe e shiti atë në një revistë kompjuteri.  Në 1988, pas marrjes së një pasaporte kanadeze, Musk u largua nga Afrika e Jugut sepse nuk ishte i gatshëm të mbështeste aparteidin përmes shërbimit të detyrueshëm ushtarak dhe sepse kërkoi mundësitë më të mëdha ekonomike të disponueshme në Shtetet e Bashkuara.

PayPal dhe SpaceX

Musk ndoqi Universitetin Queen në Kingston, Ontario, dhe në 1992 u transferua në Universitetin e Pensilvanisë, Filadelfia, ku mori diploma bachelor në fizikë dhe ekonomi në 1997. Ai u regjistrua në shkollën pasuniversitare për fizikë në Universitetin Stanford në Kaliforni, por ai u largua  pas vetëm dy ditësh sepse ai mendonte se interneti kishte shumë më tepër potencial për të ndryshuar shoqërinë sesa puna në fizikë.  Në 1995 ai themeloi Zip2, një kompani që siguronte harta dhe drejtori biznesi për gazetat online.  Në 1999, Zip2 u ble nga prodhuesi i kompjuterave Compaq për 307 milion dollarë, dhe Musk themeloi një kompani online të shërbimeve financiare, X.com, e cila më vonë u bë PayPal, e cila u specializua në transferimin e parave në internet.  Ankandi online eBay bleu PayPal në 2002 për 1.5 miliardë dollarë.

Dëshmoni nisjen e suksesshme të kapsulës SpaceX Dragon, 25 maj 2012

Video e publikuar nga krijuesi i anijeve kozmike SpaceX duke festuar kapsulën e saj Dragon, e cila më 25 maj 2012, u bë anija kozmike e parë komerciale që u ankorua me Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor.

SpaceX (Një partner botues i Britannica) Shikoni të gjitha videot për këtë artikull

Musk ishte i bindur prej kohësh se që jeta të mbijetojë, njerëzimi duhet të bëhet një specie shumëplanetare.  Sidoqoftë, ai ishte i pakënaqur me shpenzimet e mëdha të lëshuesve të raketave.  Në 2002 ai themeloi Space Exploration Technologies (SpaceX) për të bërë raketa më të përballueshme.  Dy raketat e tij të para ishin Falcon 1 (e lëshuar për herë të parë në 2006) dhe Falcon 9 më e madhe (e lëshuar për herë të parë në 2010), të cilat ishin krijuar për të kushtuar shumë më pak se raketat konkurruese.  Një raketë e tretë, Falcon Heavy (e lëshuar për herë të parë në 2018), ishte projektuar për të transportuar 117,000 paund (53,000 kg) në orbitë, gati dy herë më shumë se konkurrenti i saj më i madh, Delta IV Heavy i Kompanisë Boeing, për një të tretën e kostos.  SpaceX ka shpallur pasardhësin e Falcon 9 dhe Falcon Heavy: sistemin Super Heavy – Starship.  Faza e parë Super Heavy do të ishte në gjendje të ngrinte 100,000 kg (220,000 paund) në orbitën e ulët të Tokës.  Ngarkesa do të ishte Starship, një anije kozmike e krijuar për të siguruar transport të shpejtë midis qyteteve në Tokë dhe ndërtimin e bazave në Hënë dhe Mars.  SpaceX gjithashtu krijoi anijen Dragon, e cila transporton furnizime në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS).  Dragon mund të mbajë deri në shtatë astronautë, dhe kishte një fluturim me ekuipazh që transportonte astronautët Doug Hurley dhe Robert Behnken në ISS në 2020. Musk u përpoq të zvogëlonte shpenzimet e fluturimit në hapësirë ​​duke zhvilluar një raketë plotësisht të ripërdorshme që mund të ngrihej dhe të kthehej në  jastëk nga i cili filloi.  Duke filluar në vitin 2012, raketa Grasshopper e SpaceX bëri disa fluturime të shkurtra për të testuar një teknologji të tillë.  Përveç që ishte CEO i SpaceX, Musk ishte gjithashtu projektuesi kryesor në ndërtimin e raketave Falcon, Dragon dhe Grasshopper.

Merrni një abonim Britannica Premium dhe fitoni qasje në përmbajtje ekskluzive. Regjistrohuni Tani

Tesla

Musk kishte kohë që ishte interesuar për mundësitë e makinave elektrike, dhe në 2004 ai u bë një nga financuesit kryesorë të Tesla Motors (më vonë u quajt Tesla), një kompani e makinave elektrike e themeluar nga sipërmarrësit Martin Eberhard dhe Marc Tarpenning.  Në 2006 Tesla prezantoi makinën e saj të parë, Roadster, e cila mund të udhëtonte 244 milje (394 km) me një karikim të vetëm.  Ndryshe nga shumica e automjeteve elektrike të mëparshme, për të cilat Musk mendonte se ishin të trasha dhe jo interesante, ishte një makinë sportive që mund të shkonte nga 0 në 60 kilometra (97 km) në orë në më pak se katër sekonda.  Në vitin 2010, oferta publike fillestare e kompanisë mblodhi rreth 226 milion dollarë.  Dy vjet më vonë Tesla prezantoi sedanin Model S, i cili u vlerësua nga kritikët e automobilave për performancën dhe modelin e tij.  Kompania fitoi vlerësime të mëtejshme për SUV-in e saj luksoz Model X, i cili doli në treg në 2015. Model 3, një automjet më pak i shtrenjtë, doli në prodhim në 2017.

Elon Musk, 2010.

Musk shprehu rezerva në lidhje me tregtimin publik të Tesla, dhe në gusht 2018 ai bëri një seri cicërimesh për ta marrë kompaninë private, duke vënë në dukje se ai kishte “siguruar fonde”.  Muajin tjetër Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim (SEC) paditi Musk për mashtrim me letrat me vlerë, duke pretenduar se postimet ishin “të rreme dhe çorientuese”.  Menjëherë pas kësaj bordi i Tesla refuzoi zgjidhjen e propozuar të SEC, thuhet se Musk kishte kërcënuar të jepte dorëheqjen.  Sidoqoftë, lajmet dërguan aksione të Tesla në rënie dhe një marrëveshje më e ashpër u pranua përfundimisht.  Kushtet e tij përfshinin dorëheqjen e Musk si kryetar për tre vjet, megjithëse ai u lejua të vazhdonte si CEO.

I pakënaqur me koston e parashikuar (68 miliardë dollarë) të një sistemi hekurudhor me shpejtësi të lartë në Kaliforni, Musk në vitin 2013 propozoi një sistem alternativ më të shpejtë, Hyperloop, një tub pneumatik në të cilin një pod që mbante 28 pasagjerë do të udhëtonte 350 milje (560 km)  midis Los Anxhelosit dhe San Franciskos në 35 minuta me një shpejtësi maksimale prej 760 milje (1,220 km) në orë, gati shpejtësia e zërit.  Musk pohoi se Hyperloop do të kushtonte vetëm 6 miliardë dollarë dhe se, me bishtajat që largoheshin mesatarisht çdo dy minuta, sistemi mund të strehonte gjashtë milionë njerëz që udhëtojnë atë rrugë çdo vit.  Sidoqoftë, ai deklaroi se, midis drejtimit të SpaceX dhe Tesla, ai nuk mund t’i kushtonte kohë zhvillimit të Hyperloop.

10 njerëzit më të pasur në botë 2021

Që nga viti 2021, thuhet se ka 2,755 miliarderë në Tokë, me një vlerë totale neto të vlerësuar prej 13.1 trilion dollarë. Nga kjo shumë, 10 njerëzit më të pasur në botë përbëjnë 1,153 miliardë dollarë, ose afërsisht 8.8%, që është mbresëlënëse kur merret parasysh se ata përfaqësojnë rreth 0.36% të miliarderëve. Më poshtë janë 10 individët që konsiderohen aktualisht më të pasurit në kohën e përditësimit të këtij artikulli – korrik 2021 – sipas Listës së Miliarderëve të Forbes në Botë.

Shkurtimisht

Jeff Bezos është themeluesi i Amazon, shitësit me pakicë më të madh në botë, dhe Blue Origin. Me një vlerë neto të vlerësuar prej 177 miliardë dollarësh, ai është njeriu më i pasur në botë.
Elon Musk është CEO dhe bashkëthemelues i Tesla; CEO, projektuesi kryesor dhe themeluesi i SpaceX; CEO dhe themelues i Neuralink; dhe themelues i The Boring Company. Pasuria e tij neto është 151 miliardë dollarë.
Bernard Arnault është kryetari dhe CEO i LVMH, biznesi më i madh i mallrave luksoze në botë, dhe kryesuesi i kompanisë së tij mbajtëse, Christian Dior SE. Pasuria e tij neto është 150 miliardë dollarë.
Bill Gates është bashkëthemelues i Microsoft, kompania më e madhe e softuerëve në botë, dhe bashkëkryetar i Fondacionit Bill & Melinda Gates. Pasuria e tij neto është 124 miliardë dollarë.
Mark Zuckerberg është CEO, kryesues dhe bashkëthemelues i Facebook, shërbimi më i madh në botë i rrjeteve sociale, si dhe bashkë-CEO dhe bashkëthemelues i Iniciativës Chan Zuckerberg. Pasuria e tij neto është 97 miliardë dollarë.

1. Jeff Bezos


Mosha: 57
Vendbanimi: Seattle
Themeluesi dhe Kryetari Ekzekutiv: Amazon (AMZN)
Pasuria neto: 177 miliardë dollarë1
Aksioni i Pronësisë i Amazon: 11% (174 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Blue Origin (7.15 miliardë dollarë asete private), The Washington Post (250 milionë dollarë asete private), dhe 9.75 miliardë dollarë në kesh2

Në 1994, Jeff Bezos themeloi Amazon.com në një garazh në Seattle, menjëherë pasi dha dorëheqjen nga gjiganti i fondeve mbrojtëse D.E. Shaw. Në fakt, ai fillimisht ia kishte dhënë idenë e një librarie online ish -shefit të tij David E. Shaw, i cili nuk ishte i interesuar.

Megjithëse Amazon.com fillimisht filloi shitjen e librave, që atëherë është shndërruar në një dyqan të vetëm për gjithçka nën diell, dhe është padyshim shitësi më i madh në botë. Sido që të jetë, është e vështirë të kundërshtosh vetë-përshkrimin e saj si “kompania më e përqendruar tek klientët e Tokës”. Modeli i tij i diversifikimit të vazhdueshëm është i dukshëm në disa nga zgjerimet e tij të papritura, të cilat përfshijnë blerjen e Whole Foods në 2017 dhe nisjen e ilaçeve të veta të markës pa recetë në Gusht 2017.

Në vitin 2020, çmimi i aksioneve të Amazon u rrit me kërkesën e rritur për blerje në internet pasi bllokimet i detyruan konsumatorët të qëndrojnë në shtëpi. Më 5 korrik 2021, Bezos dha dorëheqjen si CEO i gjigantit të tregtisë elektronike dhe kaloi në rolin e tij të ri si kryetar ekzekutiv i tij

Bezos fillimisht doli publikisht në Amazon në 1997 dhe u bë njeriu i parë që nga Bill Gates në 1999 që arriti një pasuri neto prej më shumë se 100 miliardë dollarësh. Projektet e tjera të Bezos përfshijnë kompaninë e hapësirës ajrore Blue Origin; Washington Post, të cilin e bleu në 2013; dhe ora 10,000-vjeçare, e njohur edhe si Long Now. Më 20 korrik 2021, Bezos, vëllai i tij Mark, pioneri i aviacionit Wally Funk dhe studenti holandez Oliver Daemen përfunduan fluturimin e parë të suksesshëm të ekuipazhit të Blue Origin, duke arritur një lartësi pak më lart 62 kilometra para se të ulesh në mënyrë të sigurt.

2.Elon Musk


Mosha: 50
Vendbanimi: Austin, Texas
Bashkëthemelues dhe CEO: Tesla (TSLA)
Pasuria neto: 151 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Tesla: 20% (114 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Teknologjitë e eksplorimit të hapësirës (29.8 miliardë dollarë asete private) dhe The Boring Company (101 milion dollarë asete private).

Elon Musk ka pasur duart e tij në disa kompani të ndryshme gjatë viteve. Fillimisht i regjistruar në Universitetin Stanford, Musk shtyu pjesëmarrjen e tij për të nisur Zip2, një nga shërbimet më të hershme të navigimit në internet. Një pjesë e të ardhurave nga kjo përpjekje u riinvestuan për të krijuar X.com, një sistem pagese online që më vonë u bë PayPal. Ndërsa të dy këto sisteme u shitën përfundimisht tek kompanitë e tjera, Musk ka ruajtur statusin e tij si CEO dhe projektuesi kryesor i projektit të tij të tretë, Space Exploration Technologies (SpaceX), i cili synon të bëjë eksplorimin e hapësirës më të përballueshëm.

Në 2004, Musk u bë një financues kryesor i Tesla Motors (tani Tesla), gjë që bëri që ai të shpallej në mënyrë retroaktive një bashkëthemelues dhe pozicioni i tij aktual si CEO i kompanisë së automjeteve elektrike. Përveç linjës së saj të automobilave elektrikë – të cilat përfshijnë sedanë, automjete sportive (SUV) dhe “Cybertruck” të shpallur në 2019 – Tesla gjithashtu prodhon pajisje për ruajtjen e energjisë, pajisje automobilistike, mallra dhe, përmes blerjes së SolarCity në 2016 , sistemet e energjisë diellore.

Në vitin 2020, çmimi i aksioneve të Tesla përjetoi një rritje astronomike, duke u rritur 705% nga fillimi i vitit deri në mes të dhjetorit. Ai iu bashkua S&P 500 po atë muaj, kompania më e madhe e shtuar deri më tani.

Në vitin 2016, Musk themeloi dy kompani të tjera, Neuralink dhe The Boring Company, me të cilët shërbeu si CEO i së parës. Neuralink po zhvillon pajisje ndërfaqe truri-makinë për të ndihmuar individët që vuajnë nga paraliza dhe potencialisht të lejojë përdoruesit të ndërveprojnë mendërisht me kompjuterët dhe pajisjet e tyre mobile. Kompania Boring, ndërkohë, zhvillon makina të mërzitshme me qëllim shpimin e tuneleve për sistemet nëntokësore të transportit publik, të cilat do të zbusnin bllokimet e trafikut në qytetet kryesore. Ai gjithashtu (shkurtimisht) shiti një flakadanë me dorë.

3.Bernard Arnault


Mosha: 72
Vendbanimi: Paris
CEO dhe Kryetar: LVMH (LVMUY)
Pasuria neto: 150 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Christian Dior: 97.5% (109 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Kapitali Moelis & Company (21.4 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Hermès (2.23 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Carrefour (1.26 miliardë dollarë asete publike) dhe 4.50 miliardë dollarë në para të gatshme

Shtetasi francez Bernard Arnault është kryetari dhe CEO i LVMH, kompania më e madhe e mallrave luksoze në botë. Ky biznes zotëron disa nga markat më të mëdha në Tokë, duke përfshirë Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs, Sephora dhe shumë të tjerë. Shumica e pasurisë së tij, megjithatë, vjen nga aksionet e tij masive në Christian Dior SE, kompania mbajtëse që kontrollon 41.25% të LVMH. Aksionet e tij në Christian Dior SE, plus një shtesë prej 6.2% në LVMH, mbahen përmes kompanisë së tij mbajtëse në pronësi të familjes, Group Arnault SE.

Inxhinier i trajnuar, biznesi i Arnault u bë i dukshëm ndërsa punonte për firmën e ndërtimit të babait të tij, Ferret-Savinel, të cilën do ta merrte nën kontroll në 1971. Ai më vonë e shndërroi Ferret-Savinel në një kompani të pasurive të patundshme të quajtur Férinel Inc. në 1979.

Bernard Arnault

Arnault mbeti karrigia e Férinel për gjashtë vjet të tjerë, derisa ai bleu dhe riorganizoi prodhuesin e mallrave luksoze Financière Agache në 1984, duke shitur përfundimisht të gjitha pronat e tij përveç Christian Dior dhe Le Bon Marché. Ai u ftua për të investuar në LVMH në 1987 dhe u bë aksionari i shumicës, kryetari i bordit dhe CEO i kompanisë dy vjet më vonë.

4.Bill Gates


Mosha: 65
Vendbanimi: Medina, Uashington
Themeluesi: Microsoft Corp. (MSFT)
Pasuria neto: 124 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Microsoft: 1.3% (25.8 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Kapitali i Hekurudhave Kombëtare Kanadeze (11.8 miliardë dollarë asete publike), kapitali John Deere (11.8 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Shërbimeve të Republikës (11.1 miliardë dollarë asete publike), kapitali Ecolab (6.59 miliardë asete publike), kapitali i Givaudan (4.39 miliardë asete publike ), Kapitali FEMSA (2.22 miliardë dollarë asete publike), Kapitali i Menaxhimit të Mbeturinave (1.93 miliardë dollarë asete publike), ekuiteti Berkshire Hathaway (1.72 miliardë dollarë asete publike), kapitali i AutoNation (1.67 miliardë asete publike), kapitali Diageo (1.56 miliardë asete publike), Arch Kapitali i Grupit të Kapitalit (1.39 miliardë dollarë asete publike), kapitali Sika AG (1.26 miliardë dollarë asete publike), kapitali Signet Jewellers (760 milionë dollarë asete publike), kapitali i Televisa (300 milionë dollarë asete publike), kapitali Vroom (260 milionë dollarë asete publike), Western Asset /Kapitali i Fondit të Mundësive dhe të Ardhurave të Claymore të lidhura me inflacionin (229.4 milion dollarë asete totale publike), kapitali Liberty Global (225 milion dollarë asete publike), kapitali Fomento de Construcciones y Contratas (187 milion dollarë asete publike), Otter T ail Corporation equity (160 milionë dollarë asete publike), kapitali i Coca-Cola FEMSA (121 milionë dollarë asete publike), kapitali Owens Corning (38.4 milionë dollarë asete publike) dhe 57.2 miliardë dollarë para të gatshme


Ndërsa ndiqte Universitetin e Harvardit në 1975, Bill Gates shkoi për të punuar së bashku me mikun e tij të fëmijërisë Paul Allen për të zhvilluar softuer të ri për mikrokompjuterët origjinalë. Pas suksesit të këtij projekti, Gates u largua nga Harvardi në vitin e tij të vogël dhe vazhdoi të themelojë Microsoft me Allen.

Përveç se është kompania më e madhe e softuerëve në botë, Microsoft gjithashtu prodhon linjën e vet të kompjuterëve personal, boton libra përmes Microsoft Press, siguron shërbime emaili përmes serverit të tij Exchange, dhe shet sisteme të lojërave video dhe pajisjeve të lidhura periferike.
Fillimisht arkitekti kryesor i softuerit të Microsoft, Gates më vonë kaloi në rolin e karriges në vitin 2008. Ai ishte bashkuar me bordin e Berkshire Hathaway në 2004. Ai u tërhoq nga të dy bordet më 13 mars 2020.

Bill Gates

Në vitin 2000, dy organizatat filantropike të Gates-Fondacioni William H. Gates dhe Fondacioni Gates Learning-u bashkuan për të krijuar Fondacionin Bill & Melinda Gates, nga i cili ai dhe ish-gruaja e tij së shpejti, Melinda Gates, janë bashkë-kryesues. Përmes fondacionit, ai ka shpenzuar miliarda për të luftuar poliomielitin dhe malarjen. Për më tepër, ai u zotua 50 milion dollarë në 2014 për të ndihmuar në luftimin e Ebola. Që nga viti 2021, fondacioni ka shpenzuar më shumë se 1.8 miliardë dollarë për të luftuar pandeminë COVID-19.

Në vitin 2010, së bashku me Warren Buffett, Bill Gates filloi Giving Pledge, një fushatë që inkurajonte individë të pasur të angazhoheshin për të dhuruar pjesën më të madhe të pasurisë së tyre për kauza filantropike.

5.Mark Zuckerberg


Mosha: 37
Vendbanimi: Palo Alto, Kaliforni.
Bashkëthemelues, CEO dhe Kryetar: Facebook (FB)
Pasuria neto: 97 miliardë dollarë1
Aksioni i Pronësisë në Facebook: 13% (115 miliardë dollarë)

Asete të tjera: 2.93 miliardë dollarë në para të gatshme dhe 225 milionë dollarë në pasuri të paluajtshme
Mark Zuckerberg së pari krijoi Facebook së bashku me shokët e tij studentë Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dhe Chris Hughes ndërsa ndiqte Universitetin e Harvardit në 2004. Ndërsa Facebook filloi të përdorej në universitete të tjera, Zuckerberg u largua nga Harvardi për t’u përqëndruar tërësisht në biznesin e tij në rritje. Sot, Zuckerberg është CEO dhe kryesues i Facebook, i cili kishte më shumë se 2.8 miliardë përdorues aktivë mujorë që nga TM1 2021.

Facebook është shërbimi më i madh i rrjeteve sociale në botë, duke u mundësuar përdoruesve të tij të krijojnë një profil personal, të lidhen me miqtë dhe familjen, të bashkohen ose të krijojnë grupe dhe shumë më tepër. Meqenëse uebfaqja është falas për t’u përdorur, shumica e të ardhurave të kompanisë gjenerohen përmes reklamave.

Facebook (kompania) është gjithashtu nikoqire e disa markave të tjera, përfshirë aplikacionin për ndarjen e fotografive Instagram, të cilën e bleu në 2012; shërbimi i mesazheve celulare ndër-platformë WhatsApp dhe prodhuesi i kufjeve të realitetit virtual-Oculus, të dyja të blera në 2014; Vendi i punës, platforma e tij e ndërlidhjes ndërmarrje; Portali, linja e tij e pajisjeve për video-thirrje; dhe Novi, portofoli i tij dixhital për sistemin e pagesave Diem.

Zuckerberg dhe gruaja e tij, Priscilla Chan, themeluan Iniciativën Chan Zuckerberg në 2015, ku secili prej tyre shërbeu si bashkë-CEO. Bamirësia e tyre kërkon të shfrytëzojë teknologjinë për të rregulluar sëmundjet shoqërore, të tilla si përmirësimi i aksesit dhe cilësisë së arsimit, reformimi i sistemit të drejtësisë penale dhe sistemi i emigracionit në SHBA, përmirësimi i përballueshmërisë së strehimit dhe përfundimisht zhdukja e të gjitha sëmundjeve.

6.Warren Buffett


Mosha: 90
Vendbanimi: Omaha, Nebraska
CEO: Berkshire Hathaway (BRK.A)
Pasuria neto: 96 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Berkshire Hathaway: 38.001% (gjithsej 98.503 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Ekuiteti i Wells Fargo & Co (76.6 milion dollarë asete publike), kapitali amerikan Bancorp (50.2 milion dollarë asete publike), kapitali i Seritage Growth Properties (38 milion dollarë asete publike) dhe 1.05 miliardë dollarë në para të gatshme.


Investitori më i famshëm i vlerës së jetesës, Warren Buffett paraqiti deklaratën e tij të parë tatimore në 1944 në moshën 14 vjeç, duke deklaruar fitimet e tij nga rruga e letrës së fëmijërisë. Ai së pari bleu aksione në një kompani tekstile të quajtur Berkshire Hathaway në 1962, duke u bërë aksionari më i madh deri në vitin 1965. Ai e zgjeroi kompaninë në sigurime dhe investime të tjera në vitin 1967. Tani, Berkshire Hathaway është një kompani gjysmë trilion dollarësh, me një aksion të vetëm të tregtimit të aksioneve në më shumë se 410,000 dollarë për aksion në mesin e vitit 2021.

I njohur gjerësisht si “Orakulli i Omaha”, Buffett bëri pjesën më të madhe të pasurisë së tij duke blerë aksione në kompani me operacione biznesi të kuptueshme. Ndërsa shumë investitorë janë grumbulluar në kompanitë e teknologjisë, Buffett ka zgjedhur një qasje më të kujdesshme, duke blerë vetëm nga kompani të mirënjohura që janë më të lehta për t’u kuptuar, siç janë IBM dhe Apple. Ai është gjithashtu një skeptik i njohur për Bitcoin. Për më tepër, Buffett ka blerë gjithashtu një listë të gjatë të kompanive ndër vite, duke përfshirë Dairy Queen, Duracell, GEICO dhe Kraft Heinz.

Warren Buffett

Jashtë investimit, Buffett ka drejtuar pjesën më të madhe të pasurisë së tij drejt përpjekjeve filantropike. Midis 2006 dhe 2020, Buffett dha 41 miliardë dollarë – shumica e të cilave shkuan ose në Fondacionin Bill & Melinda Gates ose në bamirësitë e fëmijëve të tij. Buffett nisi Giving Pledge së bashku me Bill Gates në 2010.

7.Larry Ellison


Mosha: 76
Vendbanimi: Lanai, Hawaii
Bashkëthemelues, CTO dhe Kryetar: Oracle (ORCL)
Pasuria neto: 93 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë Oracle: 35.4% (61.8 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Ekuiteti i Tesla (10.1 miliardë dollarë asete publike) dhe 14.9 miliardë dollarë në para të gatshme
Pas braktisjes së Universitetit të Çikagos në 1966, Larry Ellison u transferua në Kaliforni dhe punoi si programues kompjuteri për disa kompani gjatë viteve. Së pari, në 1973, ai ishte një punonjës i kompanisë elektronike Ampex, ku takoi partnerët e ardhshëm Ed Oates dhe Bob Miner. Tre vjet më vonë, Ellison u bashkua me Precision Instruments, duke shërbyer si nënkryetar i kompanisë për kërkimin dhe zhvillimin.

Deri në vitin 1977, Ellison kishte themeluar Laboratorët e Zhvillimit të Softuerëve (SDL) së bashku me Oates dhe Miner, të cilat, dy vjet më vonë, lëshuan Oracle, programin e parë të bazës së të dhënave relacionale komerciale që përdor gjuhën e strukturuar të pyetjeve. Programi i bazës së të dhënave doli aq i popullarizuar saqë SDL do të ndryshonte emrin në Oracle Systems Corporation në vitin 1982. Për më tepër, Ellison iu bashkua bordit të Tesla në Dhjetor 2018.

Oracle është kompania e dytë më e madhe e softuerëve dhe ofron një larmi të madhe të programeve kompjuterike cloud, si dhe programe të tjera, të tilla si Java dhe Linux, dhe platforma llogaritëse Oracle Exadata.
Biznesi gjithashtu është rritur përmes blerjes së disa kompanive të mëdha, duke përfshirë ofruesin e sistemeve të menaxhimit të burimeve njerëzore PeopleSoft në 2005, ofruesin e aplikacioneve për menaxhimin e marrëdhënieve me klientët Siebel në 2006, ofruesin e softuerit të infrastrukturës së ndërmarrjeve BEA Systems në 2008 dhe zhvilluesin e pajisjeve dhe softuerëve Sun Microsystems në 2009.

Ellison ka shpenzuar miliona në prona luksoze gjatë dekadës së fundit, kryesisht në Kaliforni. Me sa duket shpenzimet e tij më mbresëlënëse, Ellison bleu pothuajse të gjithë ishullin Lanai në Havai për 300 milionë dollarë, duke ndërtuar një fermë hidroponike dhe një banjë luksoze atje. Ai gjithashtu ka dhuruar miliona dollarë për kauza bamirësie gjatë viteve, veçanërisht për kërkimet mjekësore. Kohët e fundit, në vitin 2016, Ellison i dha 200 milionë dollarë Universitetit të Kalifornisë Jugore për një qendër të re kërkimore për kancerin.

8.Larry Page


Mosha: 48
Vendbanimi: Palo Alto, Kaliforni
Bashkëthemelues dhe Anëtar Bordi: Alphabet (GOOG)
Pasuria neto: 91.5 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Alfabetit: 6% (gjithsej 89.7 miliardë dollarë)
Asete të tjera: 12.6 miliardë dollarë në para të gatshme
Ashtu si disa miliarderë të teknologjisë në këtë listë, pretendimi i Larry Page për famë filloi në një dhomë konvikti kolegji. Ndërsa ndiqte Universitetin Stanford në 1995, Page dhe shoku i tij Sergey Brin dolën me idenë e përmirësimit të aftësive të nxjerrjes së të dhënave gjatë qasjes në internet. Dyshja shpikën një lloj të ri të teknologjisë së motorëve të kërkimit që ata e quajtën “Backrub”, të quajtur sipas aftësisë së tij për të analizuar “lidhjet mbështetëse”. Nga atje, Page dhe Brin vazhduan të themelojnë Google në 1998, me ish -in që shërbeu si CEO i kompanisë derisa dha dorëheqjen në 2001

Google është një nga motorët më të mëdhenj të kërkimit në internet në planet, duke zënë më shumë se 70% të kërkesave globale të kërkimit në internet. Në vitin 2006, Google (kompania) u zgjerua duke blerë YouTube, platformën më të madhe për videot e paraqitura nga përdoruesit. Pastaj, viti 2008 pa lëshimin e telefonit të parë celular duke përdorur sistemin operativ Android, i cili u krijua fillimisht nga Android Inc. para se Google të blinte kompaninë në 2005. Sot, Google është një degë e Alphabet, një kompani mbajtëse për të cilën Page shërbeu si CEO nga 2015 deri në 2019.

Larry Page

Page është gjithashtu një investitor themelues i Resources Planetary, një kompani eksplorimi hapësinor dhe minierash asteroidesh. Fillimisht e themeluar në 2009, kompania u ble nga firma blockchain ConsenSys në 2018 mes problemeve të financimit. Ai gjithashtu ka treguar një interes për kompanitë e “makinave fluturuese”, pasi ka investuar në Kitty Hawk dhe Opener.

9.Sergey Brin


Mosha: 47
Vendbanimi: Los Altos, Kaliforni
Bashkëthemelues dhe Anëtar Bordi: Alphabet (GOOG)
Pasuria neto: 89 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Alfabetit: 5% (gjithsej 86.2 miliardë dollarë)
Asete të tjera: 12.7 miliardë dollarë në kesh 83


Ajo që e bën Google unik, në krahasim me kompanitë e tjera të paraqitura në këtë listë, është se bashkë-themeluesit e tij janë relativisht të afërt për sa i përket pasurisë totale. Përfshirja e Sergey Brin në Google ndjek një rrugë të ngjashme me atë të Page. Pasi dyshja themeluan kompaninë në 1998, Brin shërbeu si bashkë-president së bashku me Page derisa Eric Schmidt mori detyrën e CEO në 2001. Në mënyrë të ngjashme, pasi themeloi Alphabet në 2015, Brin veproi si president i kompanisë mbajtëse para se të jepte dorëheqjen në 2019 kur Sundar Pichai mori detyrën si CEO.

Përveçse është një motor kërkimi shumë i popullarizuar, Google gjithashtu ofron një sërë mjetesh dhe shërbimesh online, të njohura si Google Workspace, e cila përfshin Gmail, Google Drive, Google Calendar, Google Meet, Google Chat, Google Docs, Google Sheets, Google Slides , dhe më shumë.86 Përveç softuerit, Google merret edhe me një shumëllojshmëri të gjerë të pajisjeve elektronike, duke përfshirë telefonat inteligjentë Pixel, kompjuterët dhe tabletët e tij Pixelbook, pajisjet e tij të zgjuara të shtëpisë Nest dhe platformën e tij të lojërave Stadia.

Sergey Brin

Brin e kaloi pjesën më të madhe të vitit 2019 duke u fokusuar në X, laboratorin hulumtues të Alphabet “moonshot”, i cili është përgjegjës për teknologjitë inovative si makinat vetë-drejtuese Waymo dhe syzet inteligjente Google Glass. Ai gjithashtu ka dhuruar miliona dollarë për kërkimin e një kure për Parkinson dhe u bashkua me Fondacionin Michael J. Fox për të shpikur ilaçe të reja kundër LRRK2, një nga kontribuesit më të mëdhenj gjenetikë të sëmundjes.

10. Mukesh Ambani


Mosha: 64
Vendbanimi: Mumbai, Indi
Kryetari dhe Drejtori Menaxhues: Reliance Industries
Pasuria neto: 84.5 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Reliance Industries: 42% (gjithsej 73.79 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Prona rezidenciale në Mumbai (410 milionë dollarë asete private) dhe 1.60 miliardë dollarë në para të gatshme
Reliance Industries fillimisht u themelua si një prodhues i vogël tekstili nga Dhirubhai Ambani në 1966. Në 1979, djali i Dhirubhai, Mukesh u transferua në Palo Alto, California për të ndjekur Stanford Business School. Një vit më vonë, Mukesh u kthye në shtëpi me urdhër të babait të tij për të mbikëqyrur ndërtimin e një fabrike të re poliestër, gjatë së cilës kohë ai gjithashtu u bashkua me bordin e Reliance Industries. Në vend që të kthehej në SHBA për të përfunduar programin e tij universitar, Mukesh mbeti në Indi për të udhëhequr nismën e integrimit të prapambetur të Reliance. Gjatë viteve 1990, ai kryesoi përpjekjet e kompanisë për të krijuar – si dhe për të blerë – fabrika të shumta petrokimike dhe rafineri nafte.

Në 2002, Dhirubhai pësoi një goditje në tru dhe vdiq. Mungesa e një testamenti rezultoi në një grindje midis Mukesh dhe vëllait të tij Anil mbi mënyrën se si do të shpërndahej perandoria e babait të tyre. Tre vjet më vonë, si rezultat i një marrëveshjeje të ndërmjetësuar nga nëna e tyre, vëllezërit e motrat ranë dakord të ndanin biznesin, me Mukeshin që mbante kontrollin mbi rafinimin, petrokimikat, naftën dhe gazin dhe operacionet e tekstilit. Kjo nuk e lehtësoi plotësisht tensionin midis dy vëllezërve, pasi ata as nuk do të zgjidhnin një mosmarrëveshje ligjore për ndarjen e gazit natyror dhe as do të zgjidhnin marrëveshjet e tyre jokonkurruese deri në vitin 2010.

Në vitin 2013, Mukesh dhe Anil në dukje varrosën qepen me njoftimin e një pakti prej 220 milionë dollarësh për të ndarë një rrjet fibër optik midis dy kompanive të tyre.

Mukesh Ambani
Reliance Industries ka krijuar disa filiale shumë të suksesshme nën udhëheqjen e Mukesh, duke përfshirë Reliance Retail dhe kompaninë e telekomunikacionit Jio. Ai është gjithashtu anëtar i Bordit të Fondacionit të Forumit Ekonomik Botëror, një anëtar i zgjedhur i huaj i Akademisë Kombëtare të Inxhinierisë të Shteteve të Bashkuara, anëtar i Këshillit Këshillimor Global të Bankës së Amerikës dhe anëtar i Këshillit Këshillimor Ndërkombëtar të Institucioni Brookings.

Në fund të fundit

Nëse doni t’i afroheni pak listës së miliarderëve më të pasur të Bloomberg, mund t’ju duhet të bëheni një novator teknologjik ose një mbret me pakicë. Ose mund ta mbani të thjeshtë dhe të përqendroheni në investimin me vlerë. Gjithashtu nuk do të ishte keq të fillosh duke ardhur nga pasuria, siç bënë Arnault, Ambani dhe disa individë të tjerë super të pasur-mendoni Jim Walton (#18 në listën e Forbes) dhe Charles Koch (#27). Sidoqoftë, pasuritë më të mëdha në këtë listë filluan si ide të shkëlqyera nga njerëz me kreativitet, dëshirë dhe lidhje për t’i bërë ata të ngrihen.

Si të fitoni para në internet në 2021: 21 Ide të Lehta

Po kërkoni këshilla se si të fitoni para në internet? Ju keni ardhur në vendin e duhur. Vera 2021 është quajtur “vera e lënies së duhanit”. Në raportin më të fundit të punësimit, Departamenti i Punës tha se katër milionë amerikanë lanë punën e tyre vetëm në Prill 2021 – rritja më e madhe në histori. Sigurisht, ekonomia po lulëzon dhe ka më shumë mundësi pune, por ka një motiv tjetër të ndezur nga pandemia: fitimi i parave në internet. Në fund të fundit, kush dëshiron të kthehet në zyrë pas më shumë se një viti pune në distancë? Rezulton se këto ditë, nuk keni nevojë të shkoni në një zyrë kur është e mundur të fitoni para në internet, kështu që do të thotë që ju mund të udhëtoni nëpër botë ose të jetoni kudo që ju pëlqen.

Plus, ndërsa pandemia shkatërroi shumë industri, nxiti rritjen e shpejtë në industri të tjera – veçanërisht kompanitë online që ndihmojnë njerëzit të fitojnë para. Për shembull, TutorMe, e cila lidh studentët me ekspertë të lëndëve që mund të fitojnë para në internet duke ndarë aftësitë e tyre të mësimdhënies, pësoi rritje të përdorimit katër herë në vitin 2020. Në mënyrë të ngjashme, italki, një komunitet i mësimit të gjuhës që lidh studentët dhe mësuesit për njëri-tjetrin. një mësim online i gjuhës, kishte më shumë se një rritje 100% në rritjen e përdorimit të klientëve vitin e kaluar. “Në një mjedis ku njerëzit nuk mund të shkonin në shkollë, ne ishim një vend ku njerëzit mund të vazhdonin të mësonin. Në një kohë kur disa mësues nuk mund të punonin, ne ishim një burim tjetër i të ardhurave, “thotë bashkëthemeluesi i italki Kevin Chen. “Unë mendoj se shumë njerëz gjithashtu e panë virusin si një mundësi për të ndryshuar stilin e jetës së tyre dhe për të ndërruar disa aktivitete të vjetra me ato të reja.”

Si në vitin 2020 ashtu edhe në vitin 2019, kam raportuar për mënyrat krijuese për të fituar para në internet dhe për të jetuar ëndrrën. Këtu janë disa ide të freskëta për mënyra të thjeshta për të fituar para dhe për të punuar nga shtëpia – ose kudo. Apo ndoshta ju as nuk punoni fare dhe thjesht dëshironi të kryeni detyra të thjeshta në internet që do të lejojnë që paratë të rrotullohen. Tani po flasim. Shikoni këto 12 koncepte dhe 21 burime për mënyra të zgjuara për të fituar para në internet

Mësoni një gjuhë të huaj

Nuk keni nevojë të jeni një mësues i trajnuar për të fituar para me italki, një platformë ku miliona përdorues paguajnë folës amtare në të gjithë botën për të mësuar një gjuhë të huaj. Duke përdorur një treg të ngjashëm me Airbnb, mësuesit shfaqin shërbimet e tyre në italki, nga mësimet e gjuhës në seancat e bisedës. Ju vendosni çmimet tuaja, dhe sa më shumë vlerësime të mira të merrni, aq më shumë para mund të fitoni. Ndryshe nga mësimi në një shkollë, ka një ton lirie – ju mund të zgjidhni me cilët studentë dëshironi të punoni, të krijoni mësime të personalizuara, të planifikoni klasat tuaja sipas orarit tuaj dhe të jepni mësim nga kudo që dëshironi. Gjuhët si anglishtja dhe spanjishtja janë shumë të kërkuara, por qielli është kufiri – njerëzit madje mësojnë gjuhë të rralla si baske, esperanto dhe gjuhën e shenjave. “Pra, a mund të fitoni para nga Italki?” pyet Dave Trotter, i cili shkroi për përvojën e tij duke fituar para në italki. Përgjigja: “Po. A ju mjafton të udhëtoni nëpër botë? Po.” Dhe madje mund të ndryshoni jetën tuaj, si një burrë në Vietnam që tha se mësimi mbi italki ishte transformues.

Plotësoni një sondazh

A ju pëlqen të ndani mendimin tuaj për gjërat? Sondazhet janë një mjet i shkëlqyeshëm – dhe i lehtë – për të fituar para në internet. Një nga shitoret më të mëdha për këtë është Vindale. Si funksionon: Ju ndani informacione demografike për veten tuaj, atëherë kompania do t’ju krahasojë me sondazhet që ju paguajnë për t’iu përgjigjur pyetjeve ose për të testuar produktet. Vende të tjera të ngjashme të anketimit përfshijnë Survey Junkie, InboxDollars, Card Report Product dhe Survey Club. Dhe këtu është gjëja: Sa më shumë të regjistroheni, aq më shumë para mund të fitoni.

Bëni atë që bëni gjithmonë

Dëshironi të fitoni para në krah? Një kompani e njohur, Swagbucks, drejton një program besnikërie falas dhe shpërblime për konsumatorët që ju paguan për të përfunduar aktivitetet e përditshme që tashmë po bëni në internet – si kërkimi në internet, lojërat, shikimi i videove ose blerja në internet. Do të fitoni shpërblime në pikë, të quajtura SB, të cilat mund t’i blini për karta dhuratë ose para.

Mësoji dikujt diçka (tutor)

Për shkak të shumë shkollave që shkuan në internet gjatë vitit të kaluar, bota e tutorisë ka shpërthyer, duke i lënë rrugë kompanive si TutorMe me qendër në Los Angeles që të kenë sukses. Kjo platformë mësimore në internet ka një mision për të niveluar fushën e lojës akademike për studentët kudo, duke i lidhur studentët me mësuesit online në më pak se 30 sekonda duke përdorur një sistem përputhës të mundësuar nga AI. Rrjeti kombëtar i tutorëve online të TutorMe përdorin një hapësirë ​​mësimore të avancuar që përmban video chat, ndarje të ekranit, tabela të bardha virtuale dhe më shumë. “Pandemia jo vetëm që krijoi një nevojë urgjente për zgjidhje të mësimit në distancë, siç është mësimi në internet, ai ndriçoi një nevojë të vazhdueshme për mbështetje akademike të personalizuar për studentët, qofshin ato për të adresuar boshllëqet e mësimit ose për të ndihmuar studentët të arrijnë qëllime më të larta për veten e tyre,” thotë bashkëthemeluesi dhe CEO Myles Hunter.

Përdorni Marketing Affiliate

A keni dëgjuar se marketingu i filialeve mund të jetë fitimprurës, por nuk e dini vërtet se çfarë është apo ku të filloni? Marketingu i filialeve është një mënyrë për të fituar para duke rekomanduar një produkt ose shërbim që do t’ju paguajë një komision për referimin e përdoruesve. Kjo mund të bëhet duke nisur një blog, kanal në YouTube, uebfaqe, listë emaili ose faqe në mediat sociale, pastaj duke përfshirë lidhjet e filialeve. Por ja ku bëhet dërrmuese: Opsionet janë të pafundme kur bëhet fjalë për kompanitë me programe bashkëpunimi që do t’ju paguajnë para. Cuelinks ndihmon në tejkalimin e rrëmujës duke ju lidhur me kompanitë që do t’ju paguajnë për lidhjet tuaja, dhe ndihmon sipërmarrësit që kanë aftësi për krijimin e përmbajtjes, por që nuk kanë shtrirje dhe trafik. Mënyra se si funksionon: Kompania dërgon trafikun në dalje në rrugën tuaj dhe ju ndihmon të fitoni para nga përmbajtja juaj në një mënyrë efektive me përpjekje minimale.

Rrjeti

A jeni një mjeshtër i rrjetit? Shikoni WebTalk, i cili përdor një platformë të rrjetit personal dhe profesional të gjeneratës së ardhshme dhe ndan të ardhurat me përdoruesit e tij. Me këtë mjet, kushdo që dëshiron të përdorë mediat sociale për të filluar ose zgjeruar një biznes (pavarësisht nëse është me orar të plotë apo një ngutje anësore) mund të organizojë kontaktet e tij në mediat sociale dhe të synojë përmbajtje që është specifike për një grup. Përdoruesit fitojnë pikë – dhe të ardhura – thjesht duke përdorur sitin. Një avantazh tjetër i WebTalk: Ju mund të postoni në mediat sociale publikisht ose të synoni postime, duke e bërë më të lehtë marrjen e informacionit të duhur para njerëzve të duhur – dhe të fitoni para.

Filloni biznesin tuaj

Dëshironi të filloni një biznes dhe të krijoni një karrierë fitimprurëse që mund ta bëni nga shtëpia? Breakaway Bookkeeping & Advising ka një model ekskluziviteti ekskluziviteti që ju lejon të filloni një biznes si kontabilist, llogaritar, ZKF virtual ose më shumë, duke ofruar shërbime të kontabilitetit në distancë për bizneset e vogla. Plus, nuk keni nevojë të jeni kontabilist për t’u bashkuar, kështu që është një karrierë ideale për dikë që kërkon të ndryshojë tërësisht fushat ose kërkon më shumë fleksibilitet në balancën e punës/jetës. “Ne u japim njerëzve që kanë një shpirt sipërmarrës mundësinë për të punuar për veten e tyre, jo vetë, që do të thotë se ne mbajmë barrën e pjesëve të vështira të të qenit pronar biznesi dhe sigurojmë burime në mënyrë që ata t’u shërbejnë klientëve të tyre në mënyrë efektive dhe me gëzim,” thotë Kristen Keats, themeluese dhe CEO.

Bëni gjëra

A keni një aftësi krijuese? Në Etsy, zejtarët mund të fitojnë para nga shitja e produkteve që kanë bërë – megjithëse realiteti është se duhet shumë punë për të konkurruar me të vërtetë në atë botë, pasi shitësit duhet të kujdesen për çdo aspekt të biznesit të tyre, nga krijimi në ekzekutim deri te dërgesa. Një koncept i ri që i bën gjërat pak më të lehta për artistët e pavarur është Redbubble, një shërbim print-on-demand që u lejon përdoruesve të hartojnë dhe shesin veprat e tyre. Artistët zgjedhin se cilat vepra duan të shfaqin, pastaj Redbubble rregullon të gjitha printimet në një gamë prej më shumë se 60 produktesh (përfshirë bluza, filxhanë dhe brekë), pastaj dërgohen në pothuajse kudo në tokë.

Shit Gjëra të Reja

Këtu keni një fjalë të re dhe një koncept të ri për t’i shtuar kutisë tuaj të mjeteve për fitimin e parave në internet: dropshipping. Me këtë koncept të zgjuar, ju mund të shisni gjëra që nuk i keni. Tingëllon konfuze apo me hije? Nuk eshte. Ajo që bëni është të krijoni një faqe në internet të tregtisë elektronike dhe të listoni produktet për shitje. Por ndryshe nga dyqanet tradicionale që mbajnë një inventar, ju në fakt nuk i porositni produktet derisa një klient të bëjë një porosi me ju. Pastaj dërgohet direkt tek klienti juaj. Një pastrim kryesor për dropshipping është një kompani e quajtur Shopify, e cila ofron një zgjidhje të thjeshtë me një ndalesë për fillimin, drejtimin dhe rritjen e një biznesi si ky.

Shisni gjërat që keni

Shikoni përreth jush – ka shumë gjëra që mund të shisni, përfshirë smartphone, tableta, laptopë, CD, DVD, libra dhe më shumë. Në fakt, sipas një sondazhi të kohëve të fundit, amerikanët janë ulur mbi 43 miliardë dollarë të produkteve të teknologjisë së papërdorur në shtëpitë e tyre, që rezulton në teknologji me vlerë rreth 199 dollarë për familje. Me faqen e blerjes, Decluttr, konsumatorët mund të shesin teknologjinë e tyre falas dhe të marrin pagesa një ditë pasi sendet e tyre të jenë pranuar në magazinë. Decluttr siguron etiketa falas të transportit, duke ju lejuar të printoni, kutoni dhe dërgoni direkt nga shtëpia juaj, pa pasur nevojë të hyni në një dyqan fizik. Një kompani tjetër që i ndihmon njerëzit të rishesin produktet e tyre të teknologjisë në një mënyrë të gjelbër është ecoATM Gazelle, një zvogëlues i e-mbeturinave që siguron një platformë të sigurt dhe të thjeshtë për të shitur pajisje elektronike të vjetra, ndërsa njëkohësisht e bën botën një vend më të gjelbër dhe më të lumtur. Keni disa rroba përreth? Tregtia është rruga për të shkuar.

Blini gjëra

A blini online? Regjistrohuni në Rakuten, i cili punon me mijëra shitës me pakicë në internet dhe do t’ju kthejë para për të gjitha blerjet. Gjithashtu do t’ju paguajë para për njerëzit që i referoheni. Një platformë tjetër e ngjashme është Honey, e cila kontrollon internetin për shitje dhe gjithashtu do t’ju paguajë për t’iu referuar miqve.

Investo

Gjithmonë keni dashur të investoni në tregun e aksioneve, por nuk dini nga filloni? Shikoni Robinhood, një aplikacion që nisi tregtimin pa komisione. Kompania – e cila kohët e fundit u bë publike – i është përkushtuar demokratizimit të investimeve dhe hapjes së tregjeve për investitorët e rinj. Plus, meqenëse Robinhood nuk ka minimumet e llogarisë, ju mund të filloni aksionet tregtare menjëherë me vetëm disa dollarë. Një tjetër mjet i lehtë investimi është Acorns. Ja se si funksionon: Sa herë që bëni një blerje, Acorns rrumbullakon shumën, merr diferencën dhe investon fondet për ju, duke krijuar një rrjedhë të ardhurash pasive që mund të kthehen në para të vërteta.

Si të krijoni një plan biznesi

Fillimi i një biznesi është një ndërmarrje emocionuese, por shpesh dërrmuese.

Pas bollëkut fillestar të shfaqjes së asaj ideje të shkëlqyer biznesi në kokën tuaj, pyetja juaj e ardhshme ka të ngjarë të jetë: Tani çfarë?

Zhvillimi i një plani biznesi është hapi tjetër më i mirë. Planet e biznesit i japin drejtimin kompanisë suaj dhe ju mundësojnë të aplikoni për kredi dhe t’u afroheni investitorëve.

Largimi i një biznesi nga toka është një sfidë, por të mësosh se si të krijosh një plan biznesi nuk është.

Këtu, ne ju japim përmbledhjen se çfarë është një plan biznesi, pse keni nevojë për të dhe si ta krijoni atë.

Çfarë është një Plan Biznesi?


Një plan biznesi është një përmbledhje e idesë së biznesit, si dhe një strategji për ndërtimin dhe drejtimin e saj. Shtë një dokument formal, i shkruar që u përgjigjet pyetjeve të rëndësishme në lidhje me kompaninë tuaj.

Një plan biznesi përfshin biznesin tuaj:

Vështrim i përgjithshëm dhe objektivat
Përshkrimi i kompanisë
Produkte dhe shërbime
Mundësitë e punësimit
Plani i marketingut
Analiza konkurruese
Nevojat për financim
Udhëzimet operative
Struktura
Shtojcat


Pse keni nevojë për një plan biznesi?


Një plan biznesi u shërben palëve të interesuara të brendshme dhe të jashtme dhe është vendimtar për zhvillimin e kompanisë suaj të fillimit në mënyra të shumta.

Një plan biznesi mund të ndihmojë me:

Udhëzime: Një plan biznesi mund të veprojë si një udhërrëfyes, duke ju ndihmuar ju dhe ekipin tuaj të qëndroni të fokusuar në qëllimet tuaja.


Kredi: Shumica e bankave duhet të rishikojnë planin tuaj të biznesit para se të miratojnë një hua të biznesit të vogël. Plani juaj i biznesit tregon që zyrtari i kredisë jeni serioz në lidhje me sipërmarrjen tuaj të re dhe se keni marrë parasysh sfidat dhe rreziqet e përfshira.


Qira: Në mënyrë të ngjashme, një qiradhënës mund të kërkojë të shohë planin tuaj të biznesit para se të konfirmoni një marrëveshje qiraje. Qiratë komerciale janë zakonisht për tre deri në pesë vjet dhe pronarët duan që qiramarrësit të besojnë se do të jenë në biznes për të paktën aq gjatë.


Investitorët: Nëse doni të sillni investitorë në sipërmarrjen tuaj, do t’ju duhet të provoni qëndrueshmërinë e kompanisë tuaj. Një plan biznesi i zhvilluar mirë tregon se keni bërë kërkime në treg, konkurrencën tuaj dhe si të keni sukses.


Partnerët: Po kërkoni një bashkëthemelues? Në të njëjtën mënyrë një plan i mirë biznesi do t’ju ndihmojë të tërheqni investitorë, gjithashtu mund të ndihmojë në tërheqjen e partnerëve të mundshëm.

Gjenerimi i një plani biznesi përfshin dhënien me shkrim të ideve dhe kërkimeve tuaja.

Ja se si të krijoni një plan biznesi në tre hapa të thjeshtë:

1.Mendoni një ide biznesi


Për të shkruar një plan biznesi, keni nevojë për një ide biznesi fituese. Nëse jeni një sipërmarrës aspirues që ende po kërkoni një ide, filloni t’i kushtoni vëmendje problemeve të zakonshme që ju dhe njerëzit përreth ju hasni.

Për shembull, ju mund të vini re miqtë tuaj të sapomartuar që ankohen se sa e vështirë është të gjesh një fotograf i cili nuk bën fotografi të fejesës djallëzore. Ky problem mund t’ju frymëzojë për të filluar biznesin tuaj të fotografisë.

Ose, nëse miqtë tuaj duan të blejnë një shtëpi, por e urrejnë idenë e mirëmbajtjes së një oborri, ndoshta ju mund të nisni një shërbim të peizazhit.

Ndërsa jeni në stuhi mendimesh, mbani mend – bizneset e suksesshme zgjidhin problemet.

2.Bëni Kërkimin tuaj: Elementet e një Plani Biznesi


Pasi të keni një ide biznesi për të cilën jeni të entuziazmuar, filloni të bëni kërkime për të përpiluar planin tuaj të biznesit. Përdorni planin tuaj të biznesit për t’iu përgjigjur pyetjeve që të tjerët do të kenë në lidhje me biznesin tuaj dhe si do të jetë i suksesshëm.

Pastaj, organizoni kërkimin tuaj në kategoritë e mëposhtme:

Përmbledhja ekzekutive


Ky seksion shërben si një vrojtim i shpejtë i asaj që do të pasojë, ashtu si paragrafi fillestar i një eseje.

Përdorni përmbledhjen ekzekutive për të shpjeguar shpejt:

Cili është misioni i kompanisë tuaj?
Cilat janë produktet ose shërbimet tuaja?
Cila është historia e kompanisë tuaj?
Cilat janë planet tuaja për rritje?
Këtu është një shembull i një përmbledhje ekzekutive për një biznes fotografie:

Misioni i Beautiful Memories është të përjetësojë ditët e dasmës të klientëve tanë duke ofruar shërbime fotografie për fejesa, darka provash, ditë martese dhe ngjarje të tjera martesore. Kendra Smith filloi Kujtimet e Bukura pasi luftoi për të gjetur fotografë të dasmës me shërbim të plotë në zonën e Louisville. Ne planifikojmë të rrisim biznesin duke u zgjeruar në tregje të reja dhe duke shtuar fotografë në ekip.

Ndërsa përmbledhja ekzekutive shfaqet në fillim të një plani biznesi, është më e lehtë ta shkruani atë të fundit.

Vështrim i përgjithshëm i kompanisë


Mendoni për përmbledhjen e kompanisë si një fushë ashensori.

Kjo është një mundësi tjetër për t’iu përgjigjur në mënyrë të përmbledhur pyetjeve kryesore që do të shtjellohen më vonë, të tilla si:

Çfarë do të bëjë biznesi?
Cilat probleme do të zgjidhë?
Kush është klienti juaj ideal?
Si ndryshoni nga konkurrenca?
Produkte dhe Shërbime
Përdoreni këtë seksion për të zgjeruar modelin e biznesit tuaj, duke iu përgjigjur pyetjeve të tilla si:

Çfarë do të shesë kompania?
Si do të fitojë kompania para nga ato produkte ose shërbime?
Cili është modeli juaj i çmimeve? Jini specifik.
Si krahasohet çmimi juaj me atë që kërkojnë konkurrentët tuaj?


Mundësia e Tregut

Ata që lexojnë planin tuaj të biznesit duhet të dinë pse biznesi juaj do të jetë i suksesshëm. Bëni kërkimin e nevojshëm të tregut për të identifikuar qëndrueshmërinë e kompanisë tuaj këtu.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Cila është madhësia e tregut tuaj të synuar?
Kush është klienti juaj ideal?
Cili është potenciali juaj për të ardhura?
Kush është konkurrenca juaj?
Si do ta veçoni veten?


Plani i Marketingut


Këtu duhet të shpjegoni se si do të arrini tek klientët tuaj. Mos harroni të përfshini mjete të marketingut dixhital si një faqe në internet, një prani në mediat sociale dhe një strategji marketingu me email.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Si do t’i shisni produktet ose shërbimet tuaja?
A do t’i shisni drejtpërdrejt konsumatorëve apo biznesit?
A do të shiten produktet tuaja individualisht apo me shumicë?
Nëse zgjidhni një shitës të palëve të treta, cilat lloje të shitoreve me pakicë do të synoni?
Në çfarë lloj përpjekjesh reklamuese do të përqendroheni?


Plani Operacional


Analizoni logjistikën e kompanisë në këtë seksion. Detaje sa më shumë në lidhje me mënyrën se si keni ndërmend të drejtoni biznesin tuaj.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Si do të prodhohen produktet?
Ku do të jenë zyrat/vendet me pakicë?
Çfarë lloj stafi keni nevojë?
Si planifikoni të zgjeroni biznesin me kalimin e kohës?


Financat


Investitorët dhe oficerët e kredisë do të jenë veçanërisht të interesuar në pjesën financiare të planit tuaj të biznesit. Jini të plotë në kërkimin dhe planifikimin tuaj.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Çfarë investimesh keni tashmë?
Sa më shumë fonde keni nevojë?
Cilat janë gjendjet e llogarisë suaj rrjedhëse?
Cili është parashikimi juaj i shitjeve?
Pasi t’i keni përgjigjur plotësisht pyetjeve më të rëndësishme në lidhje me biznesin tuaj të propozuar, në thelb keni krijuar një plan biznesi. Mbetet vetëm për ta lustruar atë.

3.Zbatoni prekjet përfundimtare në planin tuaj të biznesit


Pasi të keni shkruar planin tuaj të biznesit, kalojeni atë me një krehër të dhëmbëzuar mirë. Gabimet e gabimeve gramatikore do t’ju bëjnë ju dhe biznesin tuaj potencial të dukeni joprofesional. Ideashtë një ide e mirë t’i jepet një shoku që mund ta shikojë me sy të freskët.

Ju gjithashtu duhet të eliminoni çdo përmbajtje të jashtme ose të tepërt. Investitorët dhe huadhënësit nuk duan të lexojnë një libër për biznesin tuaj. Kini respekt për kohën e tyre dhe paraqituni atyre një plan biznesi që është konciz dhe i qartë.

Zhvillimi i një plani biznesi është hapi i parë në rrugën emocionuese drejt sipërmarrjes. Kur mësoni se si të krijoni një plan biznesi, ju hapni fuqinë për të siguruar investime, hua dhe qira për kompaninë tuaj. Ju gjithashtu ndërtoni një udhërrëfyes të brendshëm drejt suksesit për biznesin tuaj.


10 hapa për të filluar biznesin tuaj

Fillimi i një biznesi përfshin planifikimin, marrjen e vendimeve kryesore financiare dhe përfundimin e një sërë aktivitetesh ligjore. Shkoni poshtë për të mësuar rreth secilit hap.

1.Kryeni hulumtime të tregut

Hulumtimi i tregut do t’ju tregojë nëse ka një mundësi për ta kthyer idenë tuaj në një biznes të suksesshëm. Shtë një mënyrë për të mbledhur informacion në lidhje me klientët dhe bizneset e mundshme që tashmë operojnë në zonën tuaj. Përdoreni atë informacion për të gjetur një avantazh konkurrues për biznesin tuaj.

2.Shkruani planin tuaj të biznesit

Plani juaj i biznesit është themeli i biznesit tuaj. Shtë një udhërrëfyes se si të strukturoni, drejtoni dhe rritni biznesin tuaj të ri. Do ta përdorni për të bindur njerëzit se të punosh me ty – ose të investosh në kompaninë tënde – është një zgjedhje e zgjuar.

3.Financoni biznesin tuaj

Plani juaj i biznesit do t’ju ndihmojë të kuptoni se sa para do t’ju nevojiten për të filluar biznesin tuaj. Nëse nuk e keni atë shumë në dorë, do t’ju duhet ose të rrisni ose të huazoni kapitalin. Për fat të mirë, ka më shumë mënyra se kurrë për të gjetur kapitalin që ju nevojitet.

4.Zgjidhni vendndodhjen e biznesit tuaj

Vendndodhja e biznesit tuaj është një nga vendimet më të rëndësishme që do të merrni. Pavarësisht nëse po krijoni një biznes me tulla dhe llaç ose po hapni një dyqan online, zgjedhjet që bëni mund të ndikojnë në taksat, kërkesat ligjore dhe të ardhurat tuaja.

5.Zgjidhni një strukturë biznesi

Struktura ligjore që ju zgjidhni për biznesin tuaj do të ndikojë në kërkesat e regjistrimit të biznesit tuaj, sa paguani taksat dhe përgjegjësinë tuaj personale.

6.Zgjidhni emrin e biznesit tuaj

Nuk është e lehtë të zgjedhësh emrin e përsosur. Ju do të dëshironi një që reflekton markën tuaj dhe kap shpirtin tuaj. Ju gjithashtu do të dëshironi të siguroheni që emri i biznesit tuaj nuk po përdoret tashmë nga dikush tjetër.

7.Regjistroni biznesin tuaj

Pasi të keni zgjedhur emrin e përsosur të biznesit, është koha ta bëni atë të ligjshëm dhe të mbroni markën tuaj. Nëse jeni duke bërë biznes nën një emër të ndryshëm nga ai juaji, do t’ju duhet të regjistroheni në qeverinë federale, dhe ndoshta edhe në qeverinë tuaj shtetërore.

8. Merrni NUIS-in tuaj

Ju do të përdorni numrin tuaj unik të identifikimit për hapa të rëndësishëm për të filluar dhe rritur biznesin tuaj, si hapja e një llogarie bankare dhe pagesa e taksave, sigurimeve shoqërore për biznesin tuaj.

9.Aplikoni për licenca dhe leje

Mbani biznesin tuaj të qetë duke qëndruar në përputhje me ligjin. Licencat dhe lejet që ju nevojiten për biznesin tuaj do të ndryshojnë sipas industrisë, shtetit, vendndodhjes dhe faktorëve të tjerë.

10.Hapni një llogari bankare të biznesit

Një llogari kontrolluese e biznesit të vogël mund t’ju ndihmojë të trajtoni çështje ligjore, tatimore dhe të përditshme. Lajmi i mirë është se është e lehtë të krijoni një të tillë nëse keni gati regjistrimet dhe dokumentet e duhura.

8 mësime të vlefshme që mësova nga 8 njerëz të suksesshëm

Asgjë nuk është më frymëzuese sesa të lexosh ose të dëgjosh për historitë e suksesit të idhujve tanë dhe figurave të famshme publike. Na ndihmon të mbledhim guxim dhe forcë për të shkuar pas ëndrrave tona dhe të punojmë shumë për t’i bërë ato realitet.
Njerëz të ndryshëm kanë mënyra të ndryshme për të kërkuar frymëzim. Ajo që më shkon mirë po kalon citate të fuqishme nga këta njerëz të suksesshëm dhe të shquar. Unë kam një listë të tyre dhe do të ndaja 10 citatet e mia të preferuara së bashku me interpretimin tim të tyre.


Le të fillojmë:


1.Nuk duhet të jesh i shkëlqyeshëm për të filluar, por duhet të fillosh të jesh i shkëlqyeshëm.” – Zig Ziglar


Frika dhe ankthi për të filluar diçka të re mund të jetë më e madhe sesa qëllimi dhe eksitimi i saj. Naturalshtë e natyrshme të ndjeni ato shqetësimet fillestare, por ato do të largohen sapo të bëni hapin e parë. Besoni në veten tuaj dhe vazhdoni me gjithë përgatitjen, bindjen dhe nervozizmin.


Si të përgatiteni për të ndërmarrë hapin e parë:
– Shënoni qëllimet tuaja dhe ngjitini ato pranë shtratit tuajMos prisni momentin e duhur për të bërë diçka
– Vizualizoni rezultatin përfundimtar për të motivuar veten

2.”Jeta fillon në fund të zonës tuaj të rehatisë” – Neale Donald Walsch


Për t’u bërë një qenie njerëzore më e mirë dhe më e evoluar, duhet të ndërprisni lidhjet me zonën tuaj të rehatisë. Mbani këtë në mend se një zonë rehati mund të jetë një vend i bukur, por asgjë nuk rritet kurrë atje. Sa herë që hasni në një situatë të vështirë, përballojeni atë pa menduar shumë për rezultatin përfundimtar. Ndonjëherë, përballja me frikën tuaj është më përmbushëse se çdo fitore.


Si të dilni nga zona juaj e rehatisë:
– Identifikoni frikën tuaj dhe përballeni me to hap pas hapi
– Bëni të paktën një gjë që ju frikëson çdo ditë
– Jini të qëndrueshëm në përpjekjet tuaja

3.”Nuk ka njeri që jeton që nuk mund të bëjë më shumë sesa mendon se mundet” – Henry Ford


Henry Ford ishte një mendimtar i madh i kohës së tij. Gjeniu i automobilave nuk ishte vetëm një pionier revolucionar, por gjithashtu ndau disa fjalë mençurie për brezat e ardhshëm. Një këshillë e tillë ishte citati i mësipërm në të cilin ai inkurajon lexuesin të besojë gjithmonë në veten e tij. Pavarësisht se sa i papërgatitur, i papërvojë, i pakualifikuar jeni, mos kini frikë të vendosni dhe të ndiqni standarde të larta.


Si të zhvilloni besim të patundur në veten tuaj:
– Recitoni pohime të fuqishme çdo mëngjes
– Dokumentoni arritjet tuaja të mëparshme
– Përqendrohuni në pikat e forta dhe punoni në dobësitë

4.“Koha juaj është e kufizuar. Mos e humbisni duke jetuar jetën e dikujt tjetër. ” – Steve Jobs


Njerëzit e suksesshëm janë të kursyer me kohën e tyre dhe ju duhet të jeni gjithashtu. Ata e dinë saktësisht kur, ku dhe si të kalojnë çdo minutë të ditës së tyre. Citimi i mësipërm nga Steve Jobs është një kujtesë e madhe se askush prej nesh nuk do të jetojë përgjithmonë. Ndaloni së jetuari jetën tuaj duke ndjekur versionin e suksesit të dikujt tjetër dhe filloni të bëni diçka që gjithmonë keni dashur të bëni.


Si të përfitoni sa më shumë nga koha juaj:
– Filloni të caktoni kohë detyrat tuaja
– Kuptoni ndryshimin midis asaj që është urgjente dhe asaj që është e rëndësishme
– Nëse është e mundur, përdorni një softuer të menaxhimit të kohës ose një aplikacion celular

5. Aventura më e madhe që mund të marrësh ndonjëherë është të jetosh jetën e ëndrrave të tua” – Oprah Winfrey


Mos ndiqni versionin e suksesit të dikujt tjetër sepse nëse i hidhni një vështrim të thellë jetës së të gjithë këtyre njerëzve të jashtëzakonshëm, do të kuptoni se secili prej tyre kishte një tablo të qartë se si duket suksesi për ta. Ju duhet të kuptoni versionin tuaj të suksesit dhe pastaj të krijoni guximin për ta ndjekur atë – jeta juaj do të jetë jo më pak se një aventurë e bukur.


Si të jeni më të vetëdijshëm për veten:
– Kaloni më shumë kohë me veten
– Meditoni
– Ekspozoni veten ndaj ideve dhe vendeve të reja

6.”Mos u turpëroni nga dështimet tuaja, mësoni prej tyre dhe filloni nga e para.” – Richard Branson


Suksesi dhe dështimi shkojnë paralelisht. Nga Thomas Edison tek Oprah Winfrey, njerëzit janë rrëzuar nga një sërë dështimesh, por ajo që i bëri ata të suksesshëm ishte se ata e përqafuan atë në vend që të turpëroheshin prej tyre. Secili prej nesh lëkundet në një moment ose në një tjetër, ndërsa provon diçka të re dhe kjo është mënyra më e natyrshme për të mësuar. Pra, bëni më shumë gabime për të mësuar më shumë.


Si të merreni me dështimin:
– Pranojeni dhe mos e merrni personalisht
– Jini konstruktiv dhe mësoni prej tyre
– Ec përpara dhe lëre të ikë

7.”Ekuilibri në jetë është çelësi i gjithçkaje” – Bryant McGill


Jepni njëqind për qind tuajin kur jeni duke punuar, por pasi të keni mbaruar lejoni trupin tuaj të pushojë dhe përtërijë. Krijoni ekuilibrin e duhur dhe shihni se çfarë funksionon më mirë për ju. Pasi të punoni për pesë ditë pa pushim, jepni pak pushim trupit dhe mendjes tuaj gjatë fundjavave, në mënyrë që të ktheheni në punë me të njëjtin vrull dhe entuziazëm.


Si të gjeni ekuilibrin e duhur në jetë:
– Mos e punoni shumë veten
– Bëni një pushim herë pas here

8.”Edhe nëse e kam arritur kulmin, duhet të besoj se mund të përmirësohem” – Rafael Nadal

Suksesi mund të çojë në arrogancë dhe mund t’ju sjellë në një pikë ku mund të mendoni se nuk ka asgjë për të arritur. Vjen një moment kur goditeni nga vetëkënaqësia. Ndoshta filloni të pyesni veten nëse keni mësuar gjithçka që kërkohej për të arritur atje ku jeni sot. Njerëzit e mençur dhe të suksesshëm vazhdojnë të kujtojnë veten se gjithmonë ka një vend për përmirësim. Nëse jeni personi më i zgjuar në dhomë, është koha për të hyrë në një dhomë tjetër.


Si të vazhdoni të përmirësoni veten:
– Vendosni standardet tuaja një nivel më të lartë se më parë
– Nivelizoni aftësitë tuaja
– Mos e merrni suksesin shumë seriozisht

10 mësime të mëdha që njerëz shumë të suksesshëm kanë mësuar nga dështimi

Guximi sigurisht që kërkohet në këtë jetë. E them këtë sepse dështimi është një pjesë kaq e madhe e të jetuarit – na ndodh të gjithëve. Pra, a ka ndonjë mësim për të nxjerrë nga dështimi?

Njerëzit e suksesshëm duket se mendojnë kështu. Edison dikur tha se ishin “dhjetë mijë dështime” që çuan në suksesin përfundimtar të një llambë pune. Aty qëndron një mësim rreth dështimit: vazhdoni të ecni përpara pavarësisht dështimit ose numrit të përpjekjeve të dështuara. Këtu janë 10 mësime të tjera të shkëlqyera për dështimin nga goja e njerëzve të suksesshëm.

1.Pranoni dështimin, por vazhdoni të përpiqeni.


Michael Jordan një herë tha se, “Unë mund të pranoj dështimin, të gjithë dështojnë në diçka. Por nuk mund të pranoj të mos provosh. ” Dështimi pastaj bëhet një mjet për një qëllim, sesa një qëllim në vetvete. Me fjalë të tjera, dështimi është pjesë e rrugëtimit drejt suksesit. Të gjithë dështojnë në një kohë ose në një tjetër, pjesa e guximit vjen në vazhdimin e përpjekjes.

2.Vazhdoni përpara pavarësisht dështimit.


Walt Disney u pushua nga puna sepse “i mungonte imagjinata dhe nuk kishte ide të mira“. Këtu është njeriu përgjegjës për një perandori filmash dhe lojërash imagjinare në të gjithë botën, dhe megjithatë, ai humbi punën e tij për shkak të mungesës së imagjinatës. Mësimi këtu është të vazhdoni të lëvizni drejt atij qëllimi përfundimtar, edhe kur njerëzit e tjerë nuk arrijnë të shohin të njëjtin vizion.

3.Suksesi ose dështimi varet nga fakti nëse e mbani apo jo atë.


Babe Ruth tha se, “Çdo goditje më afron me vrapimin tjetër në shtëpi.” Ky mësim është i ngjashëm me vërejtjen e Edisonit për llambën e tij. Dëshira apo jo dështimi është motori i suksesit, duke na çuar një hap më pranë një përfundimi të suksesshëm. Sigurisht, kjo gjithashtu do të thotë që ju duhet të vazhdoni dhe të mos hiqni dorë në përpjekjen për të arritur qëllimin tuaj.

4.Ndonjëherë dështimi thjesht nënkupton ndryshimin e drejtimit.


Ju pëlqen akullorja Ben & Jerry? Po ashtu edhe unë. Këtu ishin disa djem që kishin drejtime krejtësisht të ndryshme për jetën e tyre dhe prapë arritën të bëhen jashtëzakonisht të suksesshëm. Z. Ben Cohen braktisi kolegjin, ndërsa z. Jerry Greenfield nuk arriti të hyjë në shkollën mjekësore, dhe të dy arritën të bëhen dhe të mbeten jashtëzakonisht të suksesshëm.

5.Besoni në veten tuaj.


Jo të gjithë do të “kuptojnë”. Elvis Presley, Lucille Ball dhe Carol Burnett u thanë të gjithëve ta mbanin atë dhe të shkonin në shtëpi për shkak të mungesës së tyre “befasuese” të talentit. Megjithatë, a mund ta imagjinoni një botë pa muzikën dhe humorin e tyre? Suksesi fillon duke besuar në atë që mund të bëni. Mos lejoni që njerëzit e tjerë t’ju dekurajojnë në rrugën tuaj drejt suksesit.

6.Dështimi është një shans për të mësuar.


Henry Ford citohet të ketë thënë: “Dështimi është thjesht mundësia për të filluar përsëri, këtë herë në mënyrë më inteligjente.” Sigurisht, Edison do të pajtohej. Ju sapo keni mësuar të gjitha mënyrat e gabuara drejt atij suksesi të veçantë, siç bëri Edison me “dhjetë mijë” përpjekjet e tij të gabuara. Çdo mësim i nxjerrë, çdo dështim, është një lëvizje në drejtimin e duhur.

7.Qëndrimi për dështimin mund të bëjë ndryshimin.


“Suksesi është aftësia për të kaluar nga dështimi në dështim pa humbur entuziazmin tuaj,” tha Sir Winston Churchill. Anglia ishte në një disavantazh të madh me ardhjen e Luftës së Dytë Botërore. Këtu është një shembull kryesor i Davidit të vogël kundër Goliathit të fuqishëm. Besimi entuziast i Churchill në mbrojtjen e Anglisë ishte pjesë e kthesës për atë vend në luftë.

8.Guximi duhet të jetë kryefjala juaj.


“Nëse keni bërë gabime, madje edhe ato serioze, gjithmonë ka një shans tjetër për ju. Ajo që ne e quajmë dështim nuk është rënia, por qëndrimi poshtë ”, një citim nga Mary Pickford. Ne të gjithë jemi mjaft të aftë për gabime spektakolare dhe disa prej nesh, përfshirë edhe mua, i kemi bërë ato. Çelësi është të mos lejoni që humbja dhe dështimi të jenë fundi i të gjithëve. Duhet të vazhdosh përpara.

9.Mos u dorëzoni.


“Për çdo dështim, ka një kurs alternativ të veprimit. Ju vetëm duhet ta gjeni. Kur të vini në një bllok rrugësh, merrni një rrugëdalje, “një citim nga Mary Kay Ash. Ajo ishte themeluesja e biznesit shumë të suksesshëm në shtëpi për kozmetikë kryesore. Ndoshta, mësimi i dështimit është se mund të ketë një mënyrë më të mirë ose të ndryshme për të arritur qëllimin tuaj.

10.Suksesi mund të rritet vetëm nga dështimi.


Benjamin Disraeli, një ish -kryeministër britanik tha: “Të gjitha sukseset e mia janë ndërtuar mbi dështimet e mia”. Në të vërtetë, dështimi është vetëm një pikë kthese kur dikush është në rrugën drejt suksesit. Pa dështim, ne si njerëz nuk mësojmë dhe lëvizja jonë drejt suksesit është në stanjacion. Lëreni dështimin t’ju drejtojë drejt suksesit në vend që të bëheni pikë ndalimi.

8 Zakonet e udhëheqësve shumë të suksesshëm

Udhëheqësit shumë të suksesshëm e kuptojnë se suksesi në çdo formë nuk është një ngjarje, është një proces. Drejtuesit më të suksesshëm e kuptojnë se suksesi është diçka që kultivohet me kalimin e kohës. Suksesi është një përpjekje e përditshme, një angazhim i përditshëm, që funksionon rreth qëllimit të jetës tuaj.

Për të dalë si një udhëheqës në të drejtën tuaj, ju duhet të krijoni zakone që mbështesin suksesin dhe reputacionin tuaj të mirë. Pasi këto zakone bëhen pjesë e rutinës suaj të përditshme, ju vendosni që të jeni në rrugën tuaj të mirë për t’u bërë udhëheqësi i madh i suksesit tuaj dhe në ndihmën e të tjerëve për të arritur të tyren.

1. Lexoni çdo ditë.

Udhëheqësit e suksesshëm i dinë dhe u besojnë përfitimeve të pamohueshme që u ofron zakoni i leximit të përditshëm. Leximi ju bën më të zgjuar, përmirëson qartësinë mendore, zvogëlon stresin, rrit bazën tuaj të njohurive, rrit fjalorin tuaj, përmirëson kujtesën, aktivizon aftësitë tuaja të arsyetimit, përmirëson aftësinë tuaj për t’u përqëndruar dhe përqendruar, rrit aftësitë tuaja të të shkruarit, ju sjell në një vend paqësor dhe është një burim i madh argëtimi falas.

Leximi është një aktivitet që ju relakson dhe ju stimulon në të njëjtën kohë. Për të qenë një udhëheqës i madh, duhet të jeni gjithmonë të gatshëm të ecni nëpër derën e të mësuarit. Mësimi që fitoni nga leximi, rrit shumë potencialin tuaj për të pasur sukses.

2. Përqendrohuni në detyrat sfiduese.

Udhëheqës të jashtëzakonshëm jetojnë dhe lulëzojnë në arenën e sfidave. Sa më shumë që sfidoni veten për të pasur sukses, aq më i madh bëhet besimi juaj në aftësinë tuaj për ta bërë atë përsëri. Sfida nuk ndihmon vetëm në rritjen e aftësive dhe njohurive tuaja, por ndihmon në rritjen e besimit që keni në veten tuaj se mund të arrini qëllimet që keni synuar të arrini.

Udhëheqësit me përvojë janë të qartë se ekziston një ndryshim midis marrjes së një sfide që i lejon ata të përkulin muskujt dhe të rrisin aftësitë e tyre, dhe një që është thjesht një recetë për katastrofën. Megjithatë, ju nuk mund t’i rritni aftësitë tuaja kur udhëtoni me auto-pilot. Për t’u bërë një udhëheqës i shkëlqyeshëm, duhet ta keni zakon të përqendroheni në detyra të nivelit të lartë që do t’ju çojnë ju dhe ekipin tuaj në atë nivel tjetër më të lartë.

3. Bëjeni shëndetin tuaj prioritet.

Udhëheqësit e mëdhenj e kanë zakon të kujdesen për veten në katër nivele; fizike, emocionale, mendore dhe shpirtërore. Ata e dinë se shëndeti i përgjithshëm i trupit të tyre fizik është themeli nga i cili të gjitha gjërat e tjera të mëdha kanë mundësi të përparojnë. Nëse nuk jeni mirë fizikisht, si mund të jenë mirë nivelet mbi nivelin fizik (emocional, mendor, shpirtëror)? Nëse jeni të sëmurë në themelin tuaj, të gjithë nuk mund të funksiononi në nivelet e performancës kulmore që dëshironi. Për këtë arsye, bëjeni zakon të ushtroni rregullisht, të hani një dietë të ekuilibruar, të flini mjaftueshëm dhe të merrni suplementet tuaja ditore për të ndihmuar në ruajtjen e fokusit, energjisë dhe qëndrueshmërisë tuaj gjatë gjithë ditës.

4. Mësoni nga njerëzit që admironi.

Udhëheqësit e jashtëzakonshëm priren të jenë tepër arritës dhe shpesh janë tepër kritikë ndaj vetes kur bëjnë gabime. Për të shmangur mbërthimin në këtë kurth, udhëheqësit e suksesshëm sigurohen që të kenë eprorë ose njerëz të tjerë me të cilët shikojnë dhe admirojnë të konsultohen me ta kur është e nevojshme.

Kur keni dikë për të modeluar veten, ai ndihmon për të lehtësuar panikun akut që përjetoni natyrshëm kur jeni nën stresin e rrethanave sfiduese. Marrja e këshillave nga personi që admironi ju ndihmon të ktheheni në një gjendje qetësie emocionale, e cila ju lejon të kaloni më me sukses pengesat stresuese me të cilat po përballeni. Udhëheqësit me përvojë e kuptojnë dhe respektojnë thellësisht konceptin se të gjithë liderët kanë nevojë për udhëheqës.

5. Planifikoni ditën tjetër një natë më parë.

Një zakon kyç i suksesit të një udhëheqësi efektiv është të planifikojë ditën e nesërme një natë më parë. Si mund të keni sukses nëse nuk keni qartësi në atë që synoni të arrini në çdo ditë të caktuar? Mund të arrini disa gjëra të realizuara, por nuk do të jeni të organizuar dhe mund ta gjeni veten duke u fokusuar gabimisht në detyrat ose detajet që nuk bëjnë diferencën për figurën tuaj të madhe. Planifikimi i ditës tuaj të nesërme, ju bën të filloni ditën tuaj në një rrjedhë të organizuar, duke ju lejuar të bëni më shumë në më pak kohë.

6. Mbani qëllimet tuaja para jush.

Shumë udhëheqës mësojnë artin e të shkruarit të qëllimeve dhe pastaj i rishkruajnë ato çdo ditë. Të tjerë thonë se është mjaft mirë të lexosh golat me zë një herë në ditë. Të bësh zakon të kesh qëllimet e tua para jush është e paçmueshme kur bëhet fjalë për rritjen e kapacitetit tuaj për të pasur sukses.

Ideja themelore është të mbani qëllimet freskuese në mendjen tuaj si një mënyrë për të siguruar që jeni në rrugën e duhur për t’i arritur ato. Nëse nuk përdorni një praktikë të tillë, është shumë e lehtë të humbni nga sytë atë që synoni. Në vend që të udhëheqni jetën tuaj, ju zbuloni se thjesht reagoni ndaj gjithçkaje që vjen më pas. Kur e keni zakon të meditoni për qëllimet tuaja, ju punoni drejt tyre dhe i arrini ato më shumë mundim. Arritja e qëllimeve në këtë mënyrë ndihet e pabesueshme, e bën suksesin të këndshëm dhe ju motivon të vazhdoni të lulëzoni.

7. Ndërmerrni veprime, edhe kur është e frikshme.

Frika. Le ta pranojmë, ajo që është e njohur për ne është pothuajse gjithmonë më e mirë se e panjohura sepse ndihet më e sigurt. Kur jemi të kënaqur me status quo -në, gjërat janë të paktën të parashikueshme edhe nëse janë të mërzitshme ose të dhimbshme.

Sidoqoftë, udhëheqësit brilantë e kanë zakon të prishin status quo -në. Ata e dinë që rritja dhe ndryshimi i jashtëzakonshëm mund të vijnë vetëm duke bërë atë që është e panjohur, e guximshme dhe e re. Rritja personale dhe krijuese nuk mund të shfaqet nga rehatia. Shumica prej nesh qëndrojnë në zonat tona të rehatisë sepse ndryshimi është i frikshëm. Po sikur të mos funksionojë? Po sikur të vendosni shumë vonë se keni qenë më mirë atje ku ishit? Këto të panjohura potencialisht mund t’ju mbajnë aq të mbërthyer në frikën e krijimit të ndryshimit, saqë përfundoni duke qëndruar aty ku ndiheni të paplotësuar. Bëjeni zakon të dilni nga rruga juaj dhe të ndërmerrni disa rreziqe. Mund të mos fitosh, por të paktën do të mësosh.

8. Have a powerful and inspiring “Why.”

A life purpose is the first step to living your most conscious and wholehearted life. While you can be busy with a million tasks every day, when you don’t have a clear purpose, you may be unconsciously heading down the wrong path. That’s because your goals may have nothing to do with your purpose, which means that you can pursue your current goals for the next 5,10 years only to realize that this isn’t what you wanted after all. As Stephen Covey once said, “If the ladder is not leaning against the right wall, every step we take just gets us to the wrong place faster.” When you know your Why, working and risking become well worth the effort. Your Why, almost always has something to do with love. We desire to succeed in an effort to take care of, support and nurture the people we love and who support our vision. Great leaders are driven by an all-consuming desire to love others and give back to their communities.

Blog te WordPress.com.

Sipër ↑

Këtë e pëlqejnë %d blogues: