Si të krijoni një plan biznesi

Fillimi i një biznesi është një ndërmarrje emocionuese, por shpesh dërrmuese.

Pas bollëkut fillestar të shfaqjes së asaj ideje të shkëlqyer biznesi në kokën tuaj, pyetja juaj e ardhshme ka të ngjarë të jetë: Tani çfarë?

Zhvillimi i një plani biznesi është hapi tjetër më i mirë. Planet e biznesit i japin drejtimin kompanisë suaj dhe ju mundësojnë të aplikoni për kredi dhe t’u afroheni investitorëve.

Largimi i një biznesi nga toka është një sfidë, por të mësosh se si të krijosh një plan biznesi nuk është.

Këtu, ne ju japim përmbledhjen se çfarë është një plan biznesi, pse keni nevojë për të dhe si ta krijoni atë.

Çfarë është një Plan Biznesi?


Një plan biznesi është një përmbledhje e idesë së biznesit, si dhe një strategji për ndërtimin dhe drejtimin e saj. Shtë një dokument formal, i shkruar që u përgjigjet pyetjeve të rëndësishme në lidhje me kompaninë tuaj.

Një plan biznesi përfshin biznesin tuaj:

Vështrim i përgjithshëm dhe objektivat
Përshkrimi i kompanisë
Produkte dhe shërbime
Mundësitë e punësimit
Plani i marketingut
Analiza konkurruese
Nevojat për financim
Udhëzimet operative
Struktura
Shtojcat


Pse keni nevojë për një plan biznesi?


Një plan biznesi u shërben palëve të interesuara të brendshme dhe të jashtme dhe është vendimtar për zhvillimin e kompanisë suaj të fillimit në mënyra të shumta.

Një plan biznesi mund të ndihmojë me:

Udhëzime: Një plan biznesi mund të veprojë si një udhërrëfyes, duke ju ndihmuar ju dhe ekipin tuaj të qëndroni të fokusuar në qëllimet tuaja.


Kredi: Shumica e bankave duhet të rishikojnë planin tuaj të biznesit para se të miratojnë një hua të biznesit të vogël. Plani juaj i biznesit tregon që zyrtari i kredisë jeni serioz në lidhje me sipërmarrjen tuaj të re dhe se keni marrë parasysh sfidat dhe rreziqet e përfshira.


Qira: Në mënyrë të ngjashme, një qiradhënës mund të kërkojë të shohë planin tuaj të biznesit para se të konfirmoni një marrëveshje qiraje. Qiratë komerciale janë zakonisht për tre deri në pesë vjet dhe pronarët duan që qiramarrësit të besojnë se do të jenë në biznes për të paktën aq gjatë.


Investitorët: Nëse doni të sillni investitorë në sipërmarrjen tuaj, do t’ju duhet të provoni qëndrueshmërinë e kompanisë tuaj. Një plan biznesi i zhvilluar mirë tregon se keni bërë kërkime në treg, konkurrencën tuaj dhe si të keni sukses.


Partnerët: Po kërkoni një bashkëthemelues? Në të njëjtën mënyrë një plan i mirë biznesi do t’ju ndihmojë të tërheqni investitorë, gjithashtu mund të ndihmojë në tërheqjen e partnerëve të mundshëm.

Gjenerimi i një plani biznesi përfshin dhënien me shkrim të ideve dhe kërkimeve tuaja.

Ja se si të krijoni një plan biznesi në tre hapa të thjeshtë:

1.Mendoni një ide biznesi


Për të shkruar një plan biznesi, keni nevojë për një ide biznesi fituese. Nëse jeni një sipërmarrës aspirues që ende po kërkoni një ide, filloni t’i kushtoni vëmendje problemeve të zakonshme që ju dhe njerëzit përreth ju hasni.

Për shembull, ju mund të vini re miqtë tuaj të sapomartuar që ankohen se sa e vështirë është të gjesh një fotograf i cili nuk bën fotografi të fejesës djallëzore. Ky problem mund t’ju frymëzojë për të filluar biznesin tuaj të fotografisë.

Ose, nëse miqtë tuaj duan të blejnë një shtëpi, por e urrejnë idenë e mirëmbajtjes së një oborri, ndoshta ju mund të nisni një shërbim të peizazhit.

Ndërsa jeni në stuhi mendimesh, mbani mend – bizneset e suksesshme zgjidhin problemet.

2.Bëni Kërkimin tuaj: Elementet e një Plani Biznesi


Pasi të keni një ide biznesi për të cilën jeni të entuziazmuar, filloni të bëni kërkime për të përpiluar planin tuaj të biznesit. Përdorni planin tuaj të biznesit për t’iu përgjigjur pyetjeve që të tjerët do të kenë në lidhje me biznesin tuaj dhe si do të jetë i suksesshëm.

Pastaj, organizoni kërkimin tuaj në kategoritë e mëposhtme:

Përmbledhja ekzekutive


Ky seksion shërben si një vrojtim i shpejtë i asaj që do të pasojë, ashtu si paragrafi fillestar i një eseje.

Përdorni përmbledhjen ekzekutive për të shpjeguar shpejt:

Cili është misioni i kompanisë tuaj?
Cilat janë produktet ose shërbimet tuaja?
Cila është historia e kompanisë tuaj?
Cilat janë planet tuaja për rritje?
Këtu është një shembull i një përmbledhje ekzekutive për një biznes fotografie:

Misioni i Beautiful Memories është të përjetësojë ditët e dasmës të klientëve tanë duke ofruar shërbime fotografie për fejesa, darka provash, ditë martese dhe ngjarje të tjera martesore. Kendra Smith filloi Kujtimet e Bukura pasi luftoi për të gjetur fotografë të dasmës me shërbim të plotë në zonën e Louisville. Ne planifikojmë të rrisim biznesin duke u zgjeruar në tregje të reja dhe duke shtuar fotografë në ekip.

Ndërsa përmbledhja ekzekutive shfaqet në fillim të një plani biznesi, është më e lehtë ta shkruani atë të fundit.

Vështrim i përgjithshëm i kompanisë


Mendoni për përmbledhjen e kompanisë si një fushë ashensori.

Kjo është një mundësi tjetër për t’iu përgjigjur në mënyrë të përmbledhur pyetjeve kryesore që do të shtjellohen më vonë, të tilla si:

Çfarë do të bëjë biznesi?
Cilat probleme do të zgjidhë?
Kush është klienti juaj ideal?
Si ndryshoni nga konkurrenca?
Produkte dhe Shërbime
Përdoreni këtë seksion për të zgjeruar modelin e biznesit tuaj, duke iu përgjigjur pyetjeve të tilla si:

Çfarë do të shesë kompania?
Si do të fitojë kompania para nga ato produkte ose shërbime?
Cili është modeli juaj i çmimeve? Jini specifik.
Si krahasohet çmimi juaj me atë që kërkojnë konkurrentët tuaj?


Mundësia e Tregut

Ata që lexojnë planin tuaj të biznesit duhet të dinë pse biznesi juaj do të jetë i suksesshëm. Bëni kërkimin e nevojshëm të tregut për të identifikuar qëndrueshmërinë e kompanisë tuaj këtu.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Cila është madhësia e tregut tuaj të synuar?
Kush është klienti juaj ideal?
Cili është potenciali juaj për të ardhura?
Kush është konkurrenca juaj?
Si do ta veçoni veten?


Plani i Marketingut


Këtu duhet të shpjegoni se si do të arrini tek klientët tuaj. Mos harroni të përfshini mjete të marketingut dixhital si një faqe në internet, një prani në mediat sociale dhe një strategji marketingu me email.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Si do t’i shisni produktet ose shërbimet tuaja?
A do t’i shisni drejtpërdrejt konsumatorëve apo biznesit?
A do të shiten produktet tuaja individualisht apo me shumicë?
Nëse zgjidhni një shitës të palëve të treta, cilat lloje të shitoreve me pakicë do të synoni?
Në çfarë lloj përpjekjesh reklamuese do të përqendroheni?


Plani Operacional


Analizoni logjistikën e kompanisë në këtë seksion. Detaje sa më shumë në lidhje me mënyrën se si keni ndërmend të drejtoni biznesin tuaj.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Si do të prodhohen produktet?
Ku do të jenë zyrat/vendet me pakicë?
Çfarë lloj stafi keni nevojë?
Si planifikoni të zgjeroni biznesin me kalimin e kohës?


Financat


Investitorët dhe oficerët e kredisë do të jenë veçanërisht të interesuar në pjesën financiare të planit tuaj të biznesit. Jini të plotë në kërkimin dhe planifikimin tuaj.

Përgjigjuni pyetjeve të tilla si:

Çfarë investimesh keni tashmë?
Sa më shumë fonde keni nevojë?
Cilat janë gjendjet e llogarisë suaj rrjedhëse?
Cili është parashikimi juaj i shitjeve?
Pasi t’i keni përgjigjur plotësisht pyetjeve më të rëndësishme në lidhje me biznesin tuaj të propozuar, në thelb keni krijuar një plan biznesi. Mbetet vetëm për ta lustruar atë.

3.Zbatoni prekjet përfundimtare në planin tuaj të biznesit


Pasi të keni shkruar planin tuaj të biznesit, kalojeni atë me një krehër të dhëmbëzuar mirë. Gabimet e gabimeve gramatikore do t’ju bëjnë ju dhe biznesin tuaj potencial të dukeni joprofesional. Ideashtë një ide e mirë t’i jepet një shoku që mund ta shikojë me sy të freskët.

Ju gjithashtu duhet të eliminoni çdo përmbajtje të jashtme ose të tepërt. Investitorët dhe huadhënësit nuk duan të lexojnë një libër për biznesin tuaj. Kini respekt për kohën e tyre dhe paraqituni atyre një plan biznesi që është konciz dhe i qartë.

Zhvillimi i një plani biznesi është hapi i parë në rrugën emocionuese drejt sipërmarrjes. Kur mësoni se si të krijoni një plan biznesi, ju hapni fuqinë për të siguruar investime, hua dhe qira për kompaninë tuaj. Ju gjithashtu ndërtoni një udhërrëfyes të brendshëm drejt suksesit për biznesin tuaj.


Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Blog te WordPress.com.

Sipër ↑

Këtë e pëlqejnë %d blogues: