10 njerëzit më të pasur në botë 2021

Që nga viti 2021, thuhet se ka 2,755 miliarderë në Tokë, me një vlerë totale neto të vlerësuar prej 13.1 trilion dollarë. Nga kjo shumë, 10 njerëzit më të pasur në botë përbëjnë 1,153 miliardë dollarë, ose afërsisht 8.8%, që është mbresëlënëse kur merret parasysh se ata përfaqësojnë rreth 0.36% të miliarderëve. Më poshtë janë 10 individët që konsiderohen aktualisht më të pasurit në kohën e përditësimit të këtij artikulli – korrik 2021 – sipas Listës së Miliarderëve të Forbes në Botë.

Shkurtimisht

Jeff Bezos është themeluesi i Amazon, shitësit me pakicë më të madh në botë, dhe Blue Origin. Me një vlerë neto të vlerësuar prej 177 miliardë dollarësh, ai është njeriu më i pasur në botë.
Elon Musk është CEO dhe bashkëthemelues i Tesla; CEO, projektuesi kryesor dhe themeluesi i SpaceX; CEO dhe themelues i Neuralink; dhe themelues i The Boring Company. Pasuria e tij neto është 151 miliardë dollarë.
Bernard Arnault është kryetari dhe CEO i LVMH, biznesi më i madh i mallrave luksoze në botë, dhe kryesuesi i kompanisë së tij mbajtëse, Christian Dior SE. Pasuria e tij neto është 150 miliardë dollarë.
Bill Gates është bashkëthemelues i Microsoft, kompania më e madhe e softuerëve në botë, dhe bashkëkryetar i Fondacionit Bill & Melinda Gates. Pasuria e tij neto është 124 miliardë dollarë.
Mark Zuckerberg është CEO, kryesues dhe bashkëthemelues i Facebook, shërbimi më i madh në botë i rrjeteve sociale, si dhe bashkë-CEO dhe bashkëthemelues i Iniciativës Chan Zuckerberg. Pasuria e tij neto është 97 miliardë dollarë.

1. Jeff Bezos


Mosha: 57
Vendbanimi: Seattle
Themeluesi dhe Kryetari Ekzekutiv: Amazon (AMZN)
Pasuria neto: 177 miliardë dollarë1
Aksioni i Pronësisë i Amazon: 11% (174 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Blue Origin (7.15 miliardë dollarë asete private), The Washington Post (250 milionë dollarë asete private), dhe 9.75 miliardë dollarë në kesh2

Në 1994, Jeff Bezos themeloi Amazon.com në një garazh në Seattle, menjëherë pasi dha dorëheqjen nga gjiganti i fondeve mbrojtëse D.E. Shaw. Në fakt, ai fillimisht ia kishte dhënë idenë e një librarie online ish -shefit të tij David E. Shaw, i cili nuk ishte i interesuar.

Megjithëse Amazon.com fillimisht filloi shitjen e librave, që atëherë është shndërruar në një dyqan të vetëm për gjithçka nën diell, dhe është padyshim shitësi më i madh në botë. Sido që të jetë, është e vështirë të kundërshtosh vetë-përshkrimin e saj si “kompania më e përqendruar tek klientët e Tokës”. Modeli i tij i diversifikimit të vazhdueshëm është i dukshëm në disa nga zgjerimet e tij të papritura, të cilat përfshijnë blerjen e Whole Foods në 2017 dhe nisjen e ilaçeve të veta të markës pa recetë në Gusht 2017.

Në vitin 2020, çmimi i aksioneve të Amazon u rrit me kërkesën e rritur për blerje në internet pasi bllokimet i detyruan konsumatorët të qëndrojnë në shtëpi. Më 5 korrik 2021, Bezos dha dorëheqjen si CEO i gjigantit të tregtisë elektronike dhe kaloi në rolin e tij të ri si kryetar ekzekutiv i tij

Bezos fillimisht doli publikisht në Amazon në 1997 dhe u bë njeriu i parë që nga Bill Gates në 1999 që arriti një pasuri neto prej më shumë se 100 miliardë dollarësh. Projektet e tjera të Bezos përfshijnë kompaninë e hapësirës ajrore Blue Origin; Washington Post, të cilin e bleu në 2013; dhe ora 10,000-vjeçare, e njohur edhe si Long Now. Më 20 korrik 2021, Bezos, vëllai i tij Mark, pioneri i aviacionit Wally Funk dhe studenti holandez Oliver Daemen përfunduan fluturimin e parë të suksesshëm të ekuipazhit të Blue Origin, duke arritur një lartësi pak më lart 62 kilometra para se të ulesh në mënyrë të sigurt.

2.Elon Musk


Mosha: 50
Vendbanimi: Austin, Texas
Bashkëthemelues dhe CEO: Tesla (TSLA)
Pasuria neto: 151 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Tesla: 20% (114 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Teknologjitë e eksplorimit të hapësirës (29.8 miliardë dollarë asete private) dhe The Boring Company (101 milion dollarë asete private).

Elon Musk ka pasur duart e tij në disa kompani të ndryshme gjatë viteve. Fillimisht i regjistruar në Universitetin Stanford, Musk shtyu pjesëmarrjen e tij për të nisur Zip2, një nga shërbimet më të hershme të navigimit në internet. Një pjesë e të ardhurave nga kjo përpjekje u riinvestuan për të krijuar X.com, një sistem pagese online që më vonë u bë PayPal. Ndërsa të dy këto sisteme u shitën përfundimisht tek kompanitë e tjera, Musk ka ruajtur statusin e tij si CEO dhe projektuesi kryesor i projektit të tij të tretë, Space Exploration Technologies (SpaceX), i cili synon të bëjë eksplorimin e hapësirës më të përballueshëm.

Në 2004, Musk u bë një financues kryesor i Tesla Motors (tani Tesla), gjë që bëri që ai të shpallej në mënyrë retroaktive një bashkëthemelues dhe pozicioni i tij aktual si CEO i kompanisë së automjeteve elektrike. Përveç linjës së saj të automobilave elektrikë – të cilat përfshijnë sedanë, automjete sportive (SUV) dhe “Cybertruck” të shpallur në 2019 – Tesla gjithashtu prodhon pajisje për ruajtjen e energjisë, pajisje automobilistike, mallra dhe, përmes blerjes së SolarCity në 2016 , sistemet e energjisë diellore.

Në vitin 2020, çmimi i aksioneve të Tesla përjetoi një rritje astronomike, duke u rritur 705% nga fillimi i vitit deri në mes të dhjetorit. Ai iu bashkua S&P 500 po atë muaj, kompania më e madhe e shtuar deri më tani.

Në vitin 2016, Musk themeloi dy kompani të tjera, Neuralink dhe The Boring Company, me të cilët shërbeu si CEO i së parës. Neuralink po zhvillon pajisje ndërfaqe truri-makinë për të ndihmuar individët që vuajnë nga paraliza dhe potencialisht të lejojë përdoruesit të ndërveprojnë mendërisht me kompjuterët dhe pajisjet e tyre mobile. Kompania Boring, ndërkohë, zhvillon makina të mërzitshme me qëllim shpimin e tuneleve për sistemet nëntokësore të transportit publik, të cilat do të zbusnin bllokimet e trafikut në qytetet kryesore. Ai gjithashtu (shkurtimisht) shiti një flakadanë me dorë.

3.Bernard Arnault


Mosha: 72
Vendbanimi: Paris
CEO dhe Kryetar: LVMH (LVMUY)
Pasuria neto: 150 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Christian Dior: 97.5% (109 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Kapitali Moelis & Company (21.4 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Hermès (2.23 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Carrefour (1.26 miliardë dollarë asete publike) dhe 4.50 miliardë dollarë në para të gatshme

Shtetasi francez Bernard Arnault është kryetari dhe CEO i LVMH, kompania më e madhe e mallrave luksoze në botë. Ky biznes zotëron disa nga markat më të mëdha në Tokë, duke përfshirë Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs, Sephora dhe shumë të tjerë. Shumica e pasurisë së tij, megjithatë, vjen nga aksionet e tij masive në Christian Dior SE, kompania mbajtëse që kontrollon 41.25% të LVMH. Aksionet e tij në Christian Dior SE, plus një shtesë prej 6.2% në LVMH, mbahen përmes kompanisë së tij mbajtëse në pronësi të familjes, Group Arnault SE.

Inxhinier i trajnuar, biznesi i Arnault u bë i dukshëm ndërsa punonte për firmën e ndërtimit të babait të tij, Ferret-Savinel, të cilën do ta merrte nën kontroll në 1971. Ai më vonë e shndërroi Ferret-Savinel në një kompani të pasurive të patundshme të quajtur Férinel Inc. në 1979.

Bernard Arnault

Arnault mbeti karrigia e Férinel për gjashtë vjet të tjerë, derisa ai bleu dhe riorganizoi prodhuesin e mallrave luksoze Financière Agache në 1984, duke shitur përfundimisht të gjitha pronat e tij përveç Christian Dior dhe Le Bon Marché. Ai u ftua për të investuar në LVMH në 1987 dhe u bë aksionari i shumicës, kryetari i bordit dhe CEO i kompanisë dy vjet më vonë.

4.Bill Gates


Mosha: 65
Vendbanimi: Medina, Uashington
Themeluesi: Microsoft Corp. (MSFT)
Pasuria neto: 124 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Microsoft: 1.3% (25.8 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Kapitali i Hekurudhave Kombëtare Kanadeze (11.8 miliardë dollarë asete publike), kapitali John Deere (11.8 miliardë dollarë asete publike), kapitali i Shërbimeve të Republikës (11.1 miliardë dollarë asete publike), kapitali Ecolab (6.59 miliardë asete publike), kapitali i Givaudan (4.39 miliardë asete publike ), Kapitali FEMSA (2.22 miliardë dollarë asete publike), Kapitali i Menaxhimit të Mbeturinave (1.93 miliardë dollarë asete publike), ekuiteti Berkshire Hathaway (1.72 miliardë dollarë asete publike), kapitali i AutoNation (1.67 miliardë asete publike), kapitali Diageo (1.56 miliardë asete publike), Arch Kapitali i Grupit të Kapitalit (1.39 miliardë dollarë asete publike), kapitali Sika AG (1.26 miliardë dollarë asete publike), kapitali Signet Jewellers (760 milionë dollarë asete publike), kapitali i Televisa (300 milionë dollarë asete publike), kapitali Vroom (260 milionë dollarë asete publike), Western Asset /Kapitali i Fondit të Mundësive dhe të Ardhurave të Claymore të lidhura me inflacionin (229.4 milion dollarë asete totale publike), kapitali Liberty Global (225 milion dollarë asete publike), kapitali Fomento de Construcciones y Contratas (187 milion dollarë asete publike), Otter T ail Corporation equity (160 milionë dollarë asete publike), kapitali i Coca-Cola FEMSA (121 milionë dollarë asete publike), kapitali Owens Corning (38.4 milionë dollarë asete publike) dhe 57.2 miliardë dollarë para të gatshme


Ndërsa ndiqte Universitetin e Harvardit në 1975, Bill Gates shkoi për të punuar së bashku me mikun e tij të fëmijërisë Paul Allen për të zhvilluar softuer të ri për mikrokompjuterët origjinalë. Pas suksesit të këtij projekti, Gates u largua nga Harvardi në vitin e tij të vogël dhe vazhdoi të themelojë Microsoft me Allen.

Përveç se është kompania më e madhe e softuerëve në botë, Microsoft gjithashtu prodhon linjën e vet të kompjuterëve personal, boton libra përmes Microsoft Press, siguron shërbime emaili përmes serverit të tij Exchange, dhe shet sisteme të lojërave video dhe pajisjeve të lidhura periferike.
Fillimisht arkitekti kryesor i softuerit të Microsoft, Gates më vonë kaloi në rolin e karriges në vitin 2008. Ai ishte bashkuar me bordin e Berkshire Hathaway në 2004. Ai u tërhoq nga të dy bordet më 13 mars 2020.

Bill Gates

Në vitin 2000, dy organizatat filantropike të Gates-Fondacioni William H. Gates dhe Fondacioni Gates Learning-u bashkuan për të krijuar Fondacionin Bill & Melinda Gates, nga i cili ai dhe ish-gruaja e tij së shpejti, Melinda Gates, janë bashkë-kryesues. Përmes fondacionit, ai ka shpenzuar miliarda për të luftuar poliomielitin dhe malarjen. Për më tepër, ai u zotua 50 milion dollarë në 2014 për të ndihmuar në luftimin e Ebola. Që nga viti 2021, fondacioni ka shpenzuar më shumë se 1.8 miliardë dollarë për të luftuar pandeminë COVID-19.

Në vitin 2010, së bashku me Warren Buffett, Bill Gates filloi Giving Pledge, një fushatë që inkurajonte individë të pasur të angazhoheshin për të dhuruar pjesën më të madhe të pasurisë së tyre për kauza filantropike.

5.Mark Zuckerberg


Mosha: 37
Vendbanimi: Palo Alto, Kaliforni.
Bashkëthemelues, CEO dhe Kryetar: Facebook (FB)
Pasuria neto: 97 miliardë dollarë1
Aksioni i Pronësisë në Facebook: 13% (115 miliardë dollarë)

Asete të tjera: 2.93 miliardë dollarë në para të gatshme dhe 225 milionë dollarë në pasuri të paluajtshme
Mark Zuckerberg së pari krijoi Facebook së bashku me shokët e tij studentë Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dhe Chris Hughes ndërsa ndiqte Universitetin e Harvardit në 2004. Ndërsa Facebook filloi të përdorej në universitete të tjera, Zuckerberg u largua nga Harvardi për t’u përqëndruar tërësisht në biznesin e tij në rritje. Sot, Zuckerberg është CEO dhe kryesues i Facebook, i cili kishte më shumë se 2.8 miliardë përdorues aktivë mujorë që nga TM1 2021.

Facebook është shërbimi më i madh i rrjeteve sociale në botë, duke u mundësuar përdoruesve të tij të krijojnë një profil personal, të lidhen me miqtë dhe familjen, të bashkohen ose të krijojnë grupe dhe shumë më tepër. Meqenëse uebfaqja është falas për t’u përdorur, shumica e të ardhurave të kompanisë gjenerohen përmes reklamave.

Facebook (kompania) është gjithashtu nikoqire e disa markave të tjera, përfshirë aplikacionin për ndarjen e fotografive Instagram, të cilën e bleu në 2012; shërbimi i mesazheve celulare ndër-platformë WhatsApp dhe prodhuesi i kufjeve të realitetit virtual-Oculus, të dyja të blera në 2014; Vendi i punës, platforma e tij e ndërlidhjes ndërmarrje; Portali, linja e tij e pajisjeve për video-thirrje; dhe Novi, portofoli i tij dixhital për sistemin e pagesave Diem.

Zuckerberg dhe gruaja e tij, Priscilla Chan, themeluan Iniciativën Chan Zuckerberg në 2015, ku secili prej tyre shërbeu si bashkë-CEO. Bamirësia e tyre kërkon të shfrytëzojë teknologjinë për të rregulluar sëmundjet shoqërore, të tilla si përmirësimi i aksesit dhe cilësisë së arsimit, reformimi i sistemit të drejtësisë penale dhe sistemi i emigracionit në SHBA, përmirësimi i përballueshmërisë së strehimit dhe përfundimisht zhdukja e të gjitha sëmundjeve.

6.Warren Buffett


Mosha: 90
Vendbanimi: Omaha, Nebraska
CEO: Berkshire Hathaway (BRK.A)
Pasuria neto: 96 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Berkshire Hathaway: 38.001% (gjithsej 98.503 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Ekuiteti i Wells Fargo & Co (76.6 milion dollarë asete publike), kapitali amerikan Bancorp (50.2 milion dollarë asete publike), kapitali i Seritage Growth Properties (38 milion dollarë asete publike) dhe 1.05 miliardë dollarë në para të gatshme.


Investitori më i famshëm i vlerës së jetesës, Warren Buffett paraqiti deklaratën e tij të parë tatimore në 1944 në moshën 14 vjeç, duke deklaruar fitimet e tij nga rruga e letrës së fëmijërisë. Ai së pari bleu aksione në një kompani tekstile të quajtur Berkshire Hathaway në 1962, duke u bërë aksionari më i madh deri në vitin 1965. Ai e zgjeroi kompaninë në sigurime dhe investime të tjera në vitin 1967. Tani, Berkshire Hathaway është një kompani gjysmë trilion dollarësh, me një aksion të vetëm të tregtimit të aksioneve në më shumë se 410,000 dollarë për aksion në mesin e vitit 2021.

I njohur gjerësisht si “Orakulli i Omaha”, Buffett bëri pjesën më të madhe të pasurisë së tij duke blerë aksione në kompani me operacione biznesi të kuptueshme. Ndërsa shumë investitorë janë grumbulluar në kompanitë e teknologjisë, Buffett ka zgjedhur një qasje më të kujdesshme, duke blerë vetëm nga kompani të mirënjohura që janë më të lehta për t’u kuptuar, siç janë IBM dhe Apple. Ai është gjithashtu një skeptik i njohur për Bitcoin. Për më tepër, Buffett ka blerë gjithashtu një listë të gjatë të kompanive ndër vite, duke përfshirë Dairy Queen, Duracell, GEICO dhe Kraft Heinz.

Warren Buffett

Jashtë investimit, Buffett ka drejtuar pjesën më të madhe të pasurisë së tij drejt përpjekjeve filantropike. Midis 2006 dhe 2020, Buffett dha 41 miliardë dollarë – shumica e të cilave shkuan ose në Fondacionin Bill & Melinda Gates ose në bamirësitë e fëmijëve të tij. Buffett nisi Giving Pledge së bashku me Bill Gates në 2010.

7.Larry Ellison


Mosha: 76
Vendbanimi: Lanai, Hawaii
Bashkëthemelues, CTO dhe Kryetar: Oracle (ORCL)
Pasuria neto: 93 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë Oracle: 35.4% (61.8 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Ekuiteti i Tesla (10.1 miliardë dollarë asete publike) dhe 14.9 miliardë dollarë në para të gatshme
Pas braktisjes së Universitetit të Çikagos në 1966, Larry Ellison u transferua në Kaliforni dhe punoi si programues kompjuteri për disa kompani gjatë viteve. Së pari, në 1973, ai ishte një punonjës i kompanisë elektronike Ampex, ku takoi partnerët e ardhshëm Ed Oates dhe Bob Miner. Tre vjet më vonë, Ellison u bashkua me Precision Instruments, duke shërbyer si nënkryetar i kompanisë për kërkimin dhe zhvillimin.

Deri në vitin 1977, Ellison kishte themeluar Laboratorët e Zhvillimit të Softuerëve (SDL) së bashku me Oates dhe Miner, të cilat, dy vjet më vonë, lëshuan Oracle, programin e parë të bazës së të dhënave relacionale komerciale që përdor gjuhën e strukturuar të pyetjeve. Programi i bazës së të dhënave doli aq i popullarizuar saqë SDL do të ndryshonte emrin në Oracle Systems Corporation në vitin 1982. Për më tepër, Ellison iu bashkua bordit të Tesla në Dhjetor 2018.

Oracle është kompania e dytë më e madhe e softuerëve dhe ofron një larmi të madhe të programeve kompjuterike cloud, si dhe programe të tjera, të tilla si Java dhe Linux, dhe platforma llogaritëse Oracle Exadata.
Biznesi gjithashtu është rritur përmes blerjes së disa kompanive të mëdha, duke përfshirë ofruesin e sistemeve të menaxhimit të burimeve njerëzore PeopleSoft në 2005, ofruesin e aplikacioneve për menaxhimin e marrëdhënieve me klientët Siebel në 2006, ofruesin e softuerit të infrastrukturës së ndërmarrjeve BEA Systems në 2008 dhe zhvilluesin e pajisjeve dhe softuerëve Sun Microsystems në 2009.

Ellison ka shpenzuar miliona në prona luksoze gjatë dekadës së fundit, kryesisht në Kaliforni. Me sa duket shpenzimet e tij më mbresëlënëse, Ellison bleu pothuajse të gjithë ishullin Lanai në Havai për 300 milionë dollarë, duke ndërtuar një fermë hidroponike dhe një banjë luksoze atje. Ai gjithashtu ka dhuruar miliona dollarë për kauza bamirësie gjatë viteve, veçanërisht për kërkimet mjekësore. Kohët e fundit, në vitin 2016, Ellison i dha 200 milionë dollarë Universitetit të Kalifornisë Jugore për një qendër të re kërkimore për kancerin.

8.Larry Page


Mosha: 48
Vendbanimi: Palo Alto, Kaliforni
Bashkëthemelues dhe Anëtar Bordi: Alphabet (GOOG)
Pasuria neto: 91.5 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Alfabetit: 6% (gjithsej 89.7 miliardë dollarë)
Asete të tjera: 12.6 miliardë dollarë në para të gatshme
Ashtu si disa miliarderë të teknologjisë në këtë listë, pretendimi i Larry Page për famë filloi në një dhomë konvikti kolegji. Ndërsa ndiqte Universitetin Stanford në 1995, Page dhe shoku i tij Sergey Brin dolën me idenë e përmirësimit të aftësive të nxjerrjes së të dhënave gjatë qasjes në internet. Dyshja shpikën një lloj të ri të teknologjisë së motorëve të kërkimit që ata e quajtën “Backrub”, të quajtur sipas aftësisë së tij për të analizuar “lidhjet mbështetëse”. Nga atje, Page dhe Brin vazhduan të themelojnë Google në 1998, me ish -in që shërbeu si CEO i kompanisë derisa dha dorëheqjen në 2001

Google është një nga motorët më të mëdhenj të kërkimit në internet në planet, duke zënë më shumë se 70% të kërkesave globale të kërkimit në internet. Në vitin 2006, Google (kompania) u zgjerua duke blerë YouTube, platformën më të madhe për videot e paraqitura nga përdoruesit. Pastaj, viti 2008 pa lëshimin e telefonit të parë celular duke përdorur sistemin operativ Android, i cili u krijua fillimisht nga Android Inc. para se Google të blinte kompaninë në 2005. Sot, Google është një degë e Alphabet, një kompani mbajtëse për të cilën Page shërbeu si CEO nga 2015 deri në 2019.

Larry Page

Page është gjithashtu një investitor themelues i Resources Planetary, një kompani eksplorimi hapësinor dhe minierash asteroidesh. Fillimisht e themeluar në 2009, kompania u ble nga firma blockchain ConsenSys në 2018 mes problemeve të financimit. Ai gjithashtu ka treguar një interes për kompanitë e “makinave fluturuese”, pasi ka investuar në Kitty Hawk dhe Opener.

9.Sergey Brin


Mosha: 47
Vendbanimi: Los Altos, Kaliforni
Bashkëthemelues dhe Anëtar Bordi: Alphabet (GOOG)
Pasuria neto: 89 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Alfabetit: 5% (gjithsej 86.2 miliardë dollarë)
Asete të tjera: 12.7 miliardë dollarë në kesh 83


Ajo që e bën Google unik, në krahasim me kompanitë e tjera të paraqitura në këtë listë, është se bashkë-themeluesit e tij janë relativisht të afërt për sa i përket pasurisë totale. Përfshirja e Sergey Brin në Google ndjek një rrugë të ngjashme me atë të Page. Pasi dyshja themeluan kompaninë në 1998, Brin shërbeu si bashkë-president së bashku me Page derisa Eric Schmidt mori detyrën e CEO në 2001. Në mënyrë të ngjashme, pasi themeloi Alphabet në 2015, Brin veproi si president i kompanisë mbajtëse para se të jepte dorëheqjen në 2019 kur Sundar Pichai mori detyrën si CEO.

Përveçse është një motor kërkimi shumë i popullarizuar, Google gjithashtu ofron një sërë mjetesh dhe shërbimesh online, të njohura si Google Workspace, e cila përfshin Gmail, Google Drive, Google Calendar, Google Meet, Google Chat, Google Docs, Google Sheets, Google Slides , dhe më shumë.86 Përveç softuerit, Google merret edhe me një shumëllojshmëri të gjerë të pajisjeve elektronike, duke përfshirë telefonat inteligjentë Pixel, kompjuterët dhe tabletët e tij Pixelbook, pajisjet e tij të zgjuara të shtëpisë Nest dhe platformën e tij të lojërave Stadia.

Sergey Brin

Brin e kaloi pjesën më të madhe të vitit 2019 duke u fokusuar në X, laboratorin hulumtues të Alphabet “moonshot”, i cili është përgjegjës për teknologjitë inovative si makinat vetë-drejtuese Waymo dhe syzet inteligjente Google Glass. Ai gjithashtu ka dhuruar miliona dollarë për kërkimin e një kure për Parkinson dhe u bashkua me Fondacionin Michael J. Fox për të shpikur ilaçe të reja kundër LRRK2, një nga kontribuesit më të mëdhenj gjenetikë të sëmundjes.

10. Mukesh Ambani


Mosha: 64
Vendbanimi: Mumbai, Indi
Kryetari dhe Drejtori Menaxhues: Reliance Industries
Pasuria neto: 84.5 miliardë dollarë
Aksioni i Pronësisë i Reliance Industries: 42% (gjithsej 73.79 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Prona rezidenciale në Mumbai (410 milionë dollarë asete private) dhe 1.60 miliardë dollarë në para të gatshme
Reliance Industries fillimisht u themelua si një prodhues i vogël tekstili nga Dhirubhai Ambani në 1966. Në 1979, djali i Dhirubhai, Mukesh u transferua në Palo Alto, California për të ndjekur Stanford Business School. Një vit më vonë, Mukesh u kthye në shtëpi me urdhër të babait të tij për të mbikëqyrur ndërtimin e një fabrike të re poliestër, gjatë së cilës kohë ai gjithashtu u bashkua me bordin e Reliance Industries. Në vend që të kthehej në SHBA për të përfunduar programin e tij universitar, Mukesh mbeti në Indi për të udhëhequr nismën e integrimit të prapambetur të Reliance. Gjatë viteve 1990, ai kryesoi përpjekjet e kompanisë për të krijuar – si dhe për të blerë – fabrika të shumta petrokimike dhe rafineri nafte.

Në 2002, Dhirubhai pësoi një goditje në tru dhe vdiq. Mungesa e një testamenti rezultoi në një grindje midis Mukesh dhe vëllait të tij Anil mbi mënyrën se si do të shpërndahej perandoria e babait të tyre. Tre vjet më vonë, si rezultat i një marrëveshjeje të ndërmjetësuar nga nëna e tyre, vëllezërit e motrat ranë dakord të ndanin biznesin, me Mukeshin që mbante kontrollin mbi rafinimin, petrokimikat, naftën dhe gazin dhe operacionet e tekstilit. Kjo nuk e lehtësoi plotësisht tensionin midis dy vëllezërve, pasi ata as nuk do të zgjidhnin një mosmarrëveshje ligjore për ndarjen e gazit natyror dhe as do të zgjidhnin marrëveshjet e tyre jokonkurruese deri në vitin 2010.

Në vitin 2013, Mukesh dhe Anil në dukje varrosën qepen me njoftimin e një pakti prej 220 milionë dollarësh për të ndarë një rrjet fibër optik midis dy kompanive të tyre.

Mukesh Ambani
Reliance Industries ka krijuar disa filiale shumë të suksesshme nën udhëheqjen e Mukesh, duke përfshirë Reliance Retail dhe kompaninë e telekomunikacionit Jio. Ai është gjithashtu anëtar i Bordit të Fondacionit të Forumit Ekonomik Botëror, një anëtar i zgjedhur i huaj i Akademisë Kombëtare të Inxhinierisë të Shteteve të Bashkuara, anëtar i Këshillit Këshillimor Global të Bankës së Amerikës dhe anëtar i Këshillit Këshillimor Ndërkombëtar të Institucioni Brookings.

Në fund të fundit

Nëse doni t’i afroheni pak listës së miliarderëve më të pasur të Bloomberg, mund t’ju duhet të bëheni një novator teknologjik ose një mbret me pakicë. Ose mund ta mbani të thjeshtë dhe të përqendroheni në investimin me vlerë. Gjithashtu nuk do të ishte keq të fillosh duke ardhur nga pasuria, siç bënë Arnault, Ambani dhe disa individë të tjerë super të pasur-mendoni Jim Walton (#18 në listën e Forbes) dhe Charles Koch (#27). Sidoqoftë, pasuritë më të mëdha në këtë listë filluan si ide të shkëlqyera nga njerëz me kreativitet, dëshirë dhe lidhje për t’i bërë ata të ngrihen.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Blog te WordPress.com.

Sipër ↑

Këtë e pëlqejnë %d blogues: